Linkuri accesibilitate

Blinken în turneu european. Posibile discuții pentru detensionarea relației cu China


Totodată, Statele Unite se pregătesc pentru o posibilă întâlnire între secretarul de stat Antony Blinken și șeful diplomației chineze, Wang Yi, în marja summitului  pentru securitate care va avea loc de vineri până duminică la München. 
Totodată, Statele Unite se pregătesc pentru o posibilă întâlnire între secretarul de stat Antony Blinken și șeful diplomației chineze, Wang Yi, în marja summitului  pentru securitate care va avea loc de vineri până duminică la München. 

Secretarul de stat american Antony Blinken se va afla în Germania, Turcia și Grecia, în perioada 16-22 februarie 2023. Totodată, SUA se pregătesc pentru o posibilă întâlnire între Blinken și șeful diplomației chineze Wang Yi în marja summitului  pentru securitate de la München. 

Informația a fost confirmată de o sursă diplomatică pentru VOA sub condiția anonimatului.

Pe 16 februarie, Blinken se va afla în Germania pentru a participa la Conferința de Securitate de la München.

În marja acestui summit el va avea întâlniri bilaterale și multilaterale pentru a discuta despre sprijinul continuu pentru Ucraina, asistența acordată Turciei și poporului sirian și angajamentul față de securitatea transatlantică și un ordine internațională bazată pe reguli, transmite departamentul de stat al SUA.

De asemenea, el se va afla la Baza Aeriană Incirlik din Turcia pe 19 februarie, unde va evalua eforturile SUA pentru sprijinirea autorităților turce după dezastrul produs de cutremurul din 6 februarie.

Apoi va merge la Ankara, unde se va întâlni cu ministrul turc de externe Mevlüt Çavuşoğlu și cu alți înalți oficiali turci pentru a discuta despre sprijinul pe care SUA vrea să-l acorde Turciei și poporului afectat de cutremur. De asemenea, cei doi vor discuta și despre „modalități de a consolida și mai mult parteneriatul nostru (...) un aliat apreciat al NATO”, arată sursa citată.

Blinken va mulțumi Turciei „pentru sprijinul acordat pentru ajutorul transfrontalier către zonele afectate din Siria.”

La Atena, Grecia, Blinken se va întâlni cu prim-ministrul grec Mitsotakis, ministrul de externe Dendias și liderul opoziției Alexis Tsipras pentru a discuta despre cooperarea în apărare și securitatea energetică, ocazie cu care Blinken va lansa a patra rundă a Dialogului Strategic SUA-Grecia pe 21 februarie.

Întâlnirea de la Munchen

Întâlnirea cu omologul chinez, care va avea loc în marja Conferinței de Securitate de la München ar putea fi prima întrei cei doi diplomați de top după ce SUA a doborât un balon spion chinez la începutul acestei luni.

Incidentul l-a determinat pe Blinken să amâne călătoria planificată la Beijing.

Blinken i-a spus lui Wang Yi într-un apel telefonic pe 3 februarie că balonul spion, care a plutit pe teritoriul continental al Statelor Unite, a fost „un act iresponsabil și o încălcare clară a suveranității SUA și a dreptului internațional care a subminat scopul” călătoriei lui Blinken.

China a declarat că a fost un balon meteorologic care a deviat cursul și, ulterior, a acuzat că SUA au efectuat peste 10 zboruri cu balonul deasupra Chinei din mai 2022. SUA au respins ambele afirmații.

Oficialii americani spun că refuzul armatei chineze de a vorbi cu omologii Pentagonului după ce balonul a fost doborât săptămâna trecută a fost o evoluție periculoasă.

Înalți oficiali americani au declarat că liniile de comunicare dintre cele două țări sunt esențiale pentru a preveni conflictele neprevăzute, în special în momente de tensiune.

Cu toate acestea, oficialii americani nu au vrut să confirme că Blinken se va întâlni cu omologul său chinez în această săptămână.

„Nu am nimic de anunțat astăzi”, a spus secretarul de stat adjunct Wendy Sherman în timpul unui eveniment la Instituția Brookings, când a fost întrebată despre o posibilă întâlnire între Blinken și Wang.

„Știu că mai sunt și alți lideri care vor fi acolo. Vom vedea unde suntem”, a spus Sherman.

Invazia Ucrainei de către Rusia se află pe ordinea de zi a Conferinței de securitate de la München, care începe vineri. Vicepreședintele Kamala Harris, cancelarul german Olaf Scholz, președintele francez Emmanuel Macron și șeful NATO Jens Stoltenberg vor fi printre cei care vor participa la întâlnirea anuală de trei zile.

„Vom continua să avertizăm Republica Populară Chineză să nu acorde sprijin militar războiului Rusiei din Ucraina și să reprimăm entitățile din RPC implicate în activități dăunătoare”, a declarat Sherman, al doilea cel mai înalt oficial al Departamentului de Stat.

Sherman a spus că este evaluarea ei că „China încearcă să-și sporească poziția în comunitatea internațională, spunând că va media și va ajuta să pună capăt invaziei Rusiei în Ucraina, în timp ce [rămîne] angajată în parteneriatul „fără limite” al Beijingului. cu Moscova. SUA au cu siguranță o îngrijorare tot mai mare cu privire la acest parteneriat și sprijinul RPC pentru această invazie.”

„Nu cred că RPC o poate avea în ambele sensuri, deși încearcă”, a spus ea.

Trei obiecte de la mare altitudine deasupra Americii de Nord au fost doborâte, de asemenea, weekendul trecut, dar oficialii americani au spus că nu au văzut dovezi că cele trei obiecte din aer ar fi legate de China.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG