Linkuri accesibilitate

Vama Siret, deblocată de jandarmi. Circulația a fost reluată dar sunt timpi mari de așteptare


Prostestul fermierilor și transportatorilor a blocat Vama Siret de aproape o săptămână.
Prostestul fermierilor și transportatorilor a blocat Vama Siret de aproape o săptămână.

Blocada din vama Siret a fost spartă, în noaptea de vineri spre sâmbătă, după o intervenție a Jandarmeriei, relatează news.ro. Traficul a fost reluat imediat, dar se circulă cu dificultate din cauza numărului mare de tiruri care așteaptă să intre în România.

Intervenția jandarmilor în Vama Siret a început înainte de miezul nopții. Imagini cu acțiunea forțelor de ordine au ajuns pe toate rețelele de socializare.

„Acțiunea dumneavoastră nu mai are caracterul unui protest spontan, adică duminică. De atunci nu mai spontan. (...) Deja sunteți grup, v-ați organizat. Dacă vreți să fie legal trebuie să vă autorizați”, le-a spus un jandarm protestatarilor.

Jandarmii şi poliţiştii au discutat permanent cu protestatarii, prin intermediul echipelor de dialog, în vederea deblocării traficului rutier pe drumul european E85, la aproximativ 2 km de Punctul de Trecere a Frontierei Siret. Pe tot parcursul acțiunii atmosfera a fost calmă.

”Traficul în Vama Siret se desfăşoară în condiţii normale, pe ambele sensuri, pentru toate categoriile de autovehicule. A fost reluată activitatea de procesare a tirurilor dinspre Ucraina către oraşul Siret”, au transmis jandarmii, puțin după miezul nopții.

Sâmbătă la prânz, potrivit aplicaţiei Trafic Online a Poliţiei de Frontieră, camioanele aşteaptă 120 de minute la intrarea în ţară, prin vama Siret.

”Trafic, numar foarte mare de mijloace de transport prezente la control”, scrie pe harta online a punctelor de frontieră.

Zile întregi, intrarea camioanelor dinspre Ucraina nu a fost permisă, din cauza protestului fermierilor şi transportatorilor. Pe partea ucraineană, coada de tiruri depășea 12 kilometri.

Vineri seara, ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a declarat la Antena3 că autoritățile din Turcia au notificat partea română despre câteva sute de camioane turcești care așteptau să intre în România la Siret.

”E vorba de o situaţie apărută la Siret, unde, mi-a fost semnalat de către ambasadorul turc în România, sunt câteva sute de camioane turceşti pe partea ucraineană, turceşti, repet, care fiind blocată vama nu pot să tranziteze. S-a semnalat situaţia că au rămas fără apă, fără mâncare”, a afirmat Sorin Grindeanu, vineri seară, la Antena 3.

Sorin Grindeanu a declarat că a informat și restul Executivului despre problema tirurilor turcești.

  • 16x9 Image

    Simona Cârlugea

    A intrat în echipa Europa Liberă România în mai 2023. Lucrează în presă din 1994, și a trecut prin radio, televiziune și presă scrisă.

    A condus echipa de știri de la TVR Craiova mai bine de 10 ani, apoi, alți șase ani, pe cea de la Digi24 Craiova. A colaborat cu BuletindeBucurești.ro și Factual.ro. Este specializată în investigații și urmărirea banului public.

XS
SM
MD
LG