Linkuri accesibilitate

Un blogger care a dezvăluit pierderile militare rusești în luptele de la Avdiivka s-ar fi sinucis


Oameni cară sticle cu apă pe lângă clădiri rezidențiale avariate în orașul Avdiivka din regiunea ucraineană Donețk, controlată de Rusia. Imagine preluată dintr-un videoclip furnizat de Ministerul rus al Apărării pe 20 februarie 2024.
Oameni cară sticle cu apă pe lângă clădiri rezidențiale avariate în orașul Avdiivka din regiunea ucraineană Donețk, controlată de Rusia. Imagine preluată dintr-un videoclip furnizat de Ministerul rus al Apărării pe 20 februarie 2024.

Bloggerul militar rus Aleksandr Morozov, care a dezvăluit pierderile armatei rusești în bătălia pentru cucerirea orașului Avdiivka, s-ar fi sinucis. Orășelul din estul Ucrainei a fost cucerit de forțele ruse după luni întregi de lupte, ca urmare a retragerii militarilor ucraineni.

Prietenii cunoscutului blogger rus Aleksandr Morozov au declarat miercuri că acesta s-a sinucis după ce a citat într-o postare pe Telegram surse anonime care au afirmat că trupele ruse ar fi pierdut până la 16.000 de soldați în timp ce luptau pentru cucerirea orașul ucrainean Avdiivka.

Cei aproximativ 16.000 de soldați ruși ar fi murit între octombrie 2023 și februarie 2024.

De asmenea, el s-a plâns și cu privire la incompetența conducerii militare ruse, cu privire la trimiterea unor unități nepregătite în atacurile frontale, de corupție și de ascunderea pierderilor reale, pentru a nu afecta patriotismul rușilor.

Cu o zi înainte, pe 20 februarie, Morozov a scris pe Telegram că comandanții săi militari l-au forțat să șteargă postarea despre pierderile rusești.

Aleksandr Morozov lupta alături de separatiștii susținuți de Rusia și de trupele rusești în estul Ucrainei din 2014. El avea peste 100.000 de urmăritori pe canalul său de Telegram.

Forțele ucrainene au anunțat pe 17 februarie retragerea din orașul Avdiivka, situat la circa 15 kilometri în nordul orașului Donețk din estul țării, după patru luni de luptă brutală cu soldații ruși.

Oraşul ucrainean, care avea cândva o populaţie de 32.000 de locuitori, a căzut sâmbătă în mâinile Rusiei, aceasta fiind cea mai mare victorie pe câmpul de luptă a lui Putin de când Moscova a cucerit oraşul Bahmut, în mai 2023.

Știre scrisă în baza relatării Serviciului rusesc al RFE/RL.
  • 16x9 Image

    George Costiță

    A intrat ca Senior Correspondent în echipa Europei Libere în ianuarie 2022, după zece ani în care a scris despre cele mai importante evenimente interne și externe ale zilei în două redacții de televiziune din București și a colaborat cu o platformă de investigații. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din Iași și a câștigat experiență încă din anii studenției, colaborând cu revistele locale.

XS
SM
MD
LG