Linkuri accesibilitate

Bloomberg: Viața va reveni la normal peste 7 ani, când 75-85% din populația globului va fi vaccinată


Imagine generică
Imagine generică

Când se va termina pandemia? Este întrebarea care se află de ceva vreme pe buzele tuturor, de când Covid-19 a preluat controlul asupra omenirii. Răspunsul se află în rata de vaccinare iar Bloomberg spune că va dura dura 7 ani, adică până când 75% - 85% din populația lumii va fi vaccinată.

Oficialii de știință americani, precum Anthony Fauci, sugerează că e nevoie de o acoperire de la 70% până la 85% a populației vaccinate pentru ca lucrurile să revină la normal.

Până acum, la nivel mondial au fost administrate peste 119 de milioane de doze de vaccin, însă Bloomberg’s Vaccine Tracker arată că unele țări fac progrese mult mai rapide decât altele pentru că ritmul de vaccinare diferă de la o țară la alta.

Israelul, țara cu cea mai mare rată de vaccinare din lume, va atinge ținta de vaccinare a 75% din populație în doar două luni, în timp ce Statelor Unite vor ajunge la acest procent abia la începutul anului 2022, deși Dakota de Nord ar putea ajunge acolo cu șase luni mai devreme decât Texas.

Problema o constituie statele mai puțin dezvoltate, unde procesul de vaccinare avansează în pași de melc.

Bloomberg a făcut o serie de proiecții în care sunt luate în calcul cele mai recente date din 67 de țări, plus SUA și teritoriile sale și care arată că această rată de vaccinare va fi atinsă la nivelul întregului glob abia peste șapte ani în ritmul actual de imunizare.

În cazul României, care a administrat până acum 821.552 doze de vaccin anti-Covid, ținta de 75% din populație imunizată ar fi atinsă abia peste 2,6 ani sau mai puțin pentru că este de așteptat ca acest interval să scadă pe măsură ce producția de vaccinuri se va accelera și vor fi aprobate mai multe seruri decât sunt acum.

Sunt producători de vaccin din India și Mexic care abia acum încep producția.

Până în prezent au fost contractate peste 8,5 miliarde de doze de ser anti-Covid, la nivel global și doar o treime dintre state au dat startul programelor de vaccinare. Pe de altă parte, nu trebuie ignorate întârzierile în livrarea de vaccinuri.

Spre exemplu, o simplă furtună de zăpadă a întârziat cu 17 luni începerea vaccinării, chiar dacă între timp timpul s-a scurtat la 13 luni, pentru că procesul a fost reluat.

În Canada, rata de vaccinare a scăzut la jumătate în ultimele săptămâni, după ce livrările de vaccin au întârziat. Canadei i-ar lua 10 ani să-și vaccineze 75% din populație, ceea ce nu presupune că oamenii din această țară ar fi condamnați la un deceniu de restricții. Canada are contracte pentru mai multe doze de vaccin pe cap de locuitor decât orice alt stat din lume, astfel că rata de vaccinare este de așteptat să crească.

Calculele realizate de Bloomberg nu țin însă cont de gradul natural de imunitate dobândit în urma infectării cu SARS-CoV-2. Este posibil ca în zonele grav afectate de pandemie să nu fie nevoie de vaccinarea unui număr atât de mare de persoane pentru a opri transmiterea bolii.

Pe de altă parte, persoanele care s-au vindecat de Covid-19 au un anumit grad de imunitate, încă nu este clar pentru cât timp. Vaccinarea este recomandată chiar și pentru cei care au fost infectați și au anticorpi.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG