Operațiunea are loc după mai multe amânări și probleme tehnice. La 15 minute de la lansare, naveta Starliner s-a desprins de racheta Atlas V, care a pornit la ora 17.52 (ora României) de la centrul spațial din Cape Canaveral, din Florida.
Lansarea capsulei Starliner a fost amânată de mai multe ori în ultima lună. Ea ar trebui să ajungă la Stația Spațială în 25 de ore, unde să rămână opt zile și să revină apoi pe Terra tot cu Starliner.
Doi piloți de testare ai NASA au decolat la bordul capsulei Boeing Starliner pentru Stația Spațială Internațională, scrie Associated Press.
Călătoria lui Butch Wilmore și Suni Williams este de așteptat să dureze 25 de ore, cu sosire joi. Ei vor petrece puțin peste o săptămână în laboratorul de pe orbită înainte de a se urca înapoi în Starliner pentru o aterizare în deșertul din vestul SUA, pe 14 iunie.
„Haide să mergem!", a strigat Wilmore cu câteva minute înainte de decolare.
Cu ani de întârziere din cauza defectelor navelor spațiale, debutul echipajului Starliner are loc în timp ce compania se luptă cu probleme de siguranță fără legătură cu avionul său.
Wilmore și Williams – căpitani pensionari ai marinei și foști piloți pe stațiile spațiale – au subliniat în mod repetat înainte de lansare că au încredere deplină în capacitatea Boeing de a face cu bine acest zbor de testare.
Lansarea de miercuri a fost a treia încercare cu astronauți de la începutul lunii mai, venind după o pereche de probleme legate de rachetă, cel mai recent weekendul trecut. O mică scurgere de heliu în sistemul de propulsie al navei spațiale a cauzat, de asemenea, întârzieri, dar managerii au decis că scurgerea este gestionabilă și nu o problemă de siguranță.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.