Linkuri accesibilitate

Bogdan Despescu nu își asumă scandalul care a dus la demisia șefului Poliției Române, Liviu Vasilescu


Bogdan Despescu

Răspunsurile privind noaptea în care șefii Poliției Române și a Poliției Capitalei s-au întâlnit pentru a negocia cu membrii unui clan interlop trebuie să fie date de IGPR, spune Bogdan Despescu, la o zi după demisia chestorul Liviu Vasilescu din fruntea Poliției Române.

„Fiecare activitate se analizează în funcție de moment și ține de operațiunea în desfășurare", a mai afirmat Bogdan Despescu, refuzând să răspundă la o întrebare despre cum ar fi procedat el în situația respectivă.

Cât despre demisia chestorului Liviu Vasilescu, Bogdan Despescu recunoaște că a avut mai multe discuții, dar spune că a fost o decizie asumată de Vasilescu după propria analiză - să se retragă din fruntea IGPR.

Chestorul Liviu Vasilescu a anunțat marți că se retrage din funcția de șef al Poliției Române, deși doar trei zile înainte a făcut un întreg expozeu cu privire la motivele pentru care consideră demisia sa neîntemeiată.

Bogdan Despescu a refuzat să comenteze și dacă mutarea lui Radu Gavriș timp de șase luni la IPJ Harghita a survenit ca urmare a speculațiilor că el ar fi oferit informații presei despre întâlnirea secretă dintre șefii din poliție și interlopi - clanul Duduienilor.

Cu câteva zile în urmă, înfuriat de amploarea pe care informația despre întâlnirea șefilor poliției cu interlopii a luat-o, secretarul de stat Bogdan Despescu a amenințat cu demiterea celor care au furnizat presei imagini de la întâlnire, anunțând că va avea „toleranță zero” față de ei, o expresie folosită de obicei împotriva grupărilor de criminalitate organizată.

Scandalul a izbucnit după ce Adevărul a publicat imagini, de pe camerele de supraveghere stradale, care confirmă faptul că ofiţeri de rang înalt din Poliţia Română s-au întâlnit cu Elvis Pian şi reprezentanţii Clanului Duduianu în noaptea de 8 spre 9 august, pentru a negocia condiţiile de înmormântare a lui Emi Pian.

De asemenea, Elvis Pian, fratele interlopului mort, a confirmat că a avut o întâlnire, în noaptea de 8 spre 9 august, într-o biserică din București, cu şeful Poliţiei Române, Liviu Vasilescu, cu şeful Poliţiei Sector 5, Cătălin Păştin, şi cu şeful Poliţiei Capitalei, Bogdan Berechet, pentru a negocia condițiile de înmormântare.

În explicațiile șefilor Poliției Române și ale secretarului de stat din MAI, Bogdan Despescu, a fost invocată „siguranța cetățenilor” pe care Poliția o negocia, practic, cu clanul interlop și au lipsit referiri la motivele pentru care întâlnirea a avut loc într-o biserică, și nu la sediile poliției.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

XS
SM
MD
LG