Linkuri accesibilitate

Bogdan Olteanu a fost condamnat definitiv la 5 ani de închisoare


România - Bogdan Olteanu
România - Bogdan Olteanu

Curtea de Apel București l-a condamnat definitiv pe Bogdan Olteanu la cinci ani de închisoare cu executare în dosarul în care e acuzat că a primit un milion de euro de la Sorin Ovidiu Vîntu pentru intervenţii în favoarea numirii lui Liviu Mihaiu guvernator al Deltei Dunării.

În primă instanță, Tribunalul București îl condamnase pe Bogdan Olteanu la 7 ani, dar la apel fostul viceguvernator BNR a obținut o reducere de pedeapsă.

Din pedeapsa se va scădea perioada pe care Bogdan Olteanu a petrecut-o în arest preventiv sau la domiciliu, între 29 iulie și 20 octombrie 2016.

Judecătorii au menținut decizia de confiscare a sumei de un milion de euro de la fostul viceguvernator al Băncii Naționale a României, reprezentând suma traficată.

Bogdan Olteanu a fost acuzat de către procurorii DNA că ar fi primit un milion de euro de la omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu pentru intervenţii la membri ai Guvernului în favoarea numirii lui Liviu Mihaiu, jurnalist cu afaceri în Deltă, ca guvernator al Deltei Dunării.

Faptele ar fi fost comise în intervalul iulie-noiembrie 2008, perioadă în care acesta deţinea funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor. La data de 18 septembrie 2008, Liviu Mihai a fost numit în funcţia de guvernator al Deltei Dunării.

„În perioada august – noiembrie 2008, s-au prestat efectiv şi serviciile electorale promise (analize politice, sondaje, analize media, rapoarte de analiză, profilul candidatului, monitorizări media, documentare statistice referitoare la profilul alegătorilor din colegiul în care candida inculpatul, simulări referitoare la rezultatul votului şi la alocarea mandatelor de parlamentar)”, explica DNA la trimiterea în judecată.

Potrivit acestora, suma de un milion de euro a fost transferată dintr-un cont din Cipru în contul din Bulgaria al unei societăţi înregistrate în SUA şi apoi retrasă în numerar în trei zile consecutive. Ulterior, la solicitarea lui Vîntu, banii i-au fost remişi lui Olteanu la biroul unde acesta îşi desfăşura activitatea în sediul PNL.

XS
SM
MD
LG