După ce trei asociații de magistrați au refuzat întâlnirea, motivând că, de regulă, consultările ar trebui să se facă înainte și nu post factum, iată că luni s-au găsit totuși amatori să participe.
Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a decis să dea curs convocării făcute de premier și, din informațiile Europei Libere, va participa chiar șefa instituției Lia Savonea, considerară apropiată de coaliția de la putere. Mandatul ei va fi acela de a cere abrogarea a tot ceea ce nu a fost discutat și susținut de CSM. Mai precis, părțile din OUG contestate. Decizia a fost luată în majoritate, cu 12 voturi DA, 3 voturi NU, 1 vot NUL.
La întâlnire vor participa și Asociația procurorilor, condusă de Elena Iordache, cea cu care ministrul Toader ”a băut o cafea” joi când a fost la Parchetul general să anunțe declanșarea procedurii de selecție a unui nou procuror general. Se va duce la discuții și Asociația Magistraților, condusă de Andreea Ciucă.
Luni, Asociația procurorilor a dat un comunicat de presă în care susține modificările operate de ordonanță, lucru menționat cu satisfacție de Dăncilă și Dragnea, și în care condamnă protestele magistraților. ”Ordonanța nr. 7/2019 cuprinde dispoziții legale care răspund solicitărilor constante ale magistraților privind reglementarea condițiilor de admitere în profesie, de asemenea, pune în aplicare decizii ale Curții Constituționale și corelează dispoziții din Legea nr. 303/2004, lege care în forma adoptată de Parlament cuprindea inadvertențe. Totodată, considerăm că ordonanța ar putea suporta câteva modificări și completări, care se pot realiza în urma unui dialog constructiv, Asociația noastră fiind deschisă unui astfel de dialog, iar invitațiile adresate în acest sens vor fi onorate.
Către toți colegii magistrați facem apel la echilibru, calm și înțelepciune, adresăm acestora rugămintea de a analiza cu atenție prevederile ordonanței, pentru a identifica în mod exact acele chestiuni care realmente comportă discuții. Considerăm că manifestările publice, ca cele din seara zilei de 22.02.2019, pot aduce grave prejudicii de imagine și încredere față de corpul magistraților și de sistemul judiciar în ansamblul său”, susține Asociația.
Așa cum a arătat deja Europa Liberă, Elena Iordache a reușit să ”spargă” Asociația procurorilor condusă până anul trecut de Bogdan Gabor, care și-a dat demisia, împreună cu mulți alți procurori, formând Asociația pentru apărarea statutului magistraților. Iordache a sprijinit înființarea Secției speciale pentru anchetarea magistraților și s-a dus și în CSM să susțină acest punct de vedere care contravenea poziției Asociției.
Discutăm, dar nu renunțăm la OUG
Viorica Dăncilă a spus, luni dimineața, că nu renunță la ONG și a încercat să paseze vina lipsei de dialog la Tudorel Toader.
”Astăzi sper ca cei care au nemulțumiri să vină la întâlnire să vedem care sunt problemele și pe urmă vom lua o decizie. Nu vom renunța la OUG. Am văzut ieșiri în spațiul public care au solicitat să renunțăm la OUG în totalitate. Poate unele lucruri nemulțumesc, dar argumentate ele pot fi schimbate. De ce acum și nu înainte? Premierul poartă dialogul când apar nemulțumiri, negocierile trebuie purtate de ministrul de resort. Eu am înțeles că dl ministru a avut discuții, vom vedea în ce au constat aceste discuții”, a pus Dăncilă după o ședință a PSD.
Liviu Dragnea însă că acreditat ideea că doar cei ”deschiși la dialog” au acceptat să vină, adică Lia Savonea și Elena Iordache, sugerând că s-ar putea discuta modificarea articolului din OUG care se referă la cariera magistraților și care prevede că și judecătorii care au fost procurori pot ajunge procurori șefi.
Acel articol, a argumentat Dragnea a fost inspirat din Ordonanța care reglementează procedura de selecție a procurorilor europeni, care permite acest lucru. Ordonanță care a fost elaborată însă tot de Tudorel Toader.
Discuțiile inițiate de premier vin pe fondul protestelor magistraților, care au ieșit în stradă la finalul sătămânii în mai toate marile orașe, și care au convocat adunările generale pentru a lua o decizie.
OUG a fost criticată și de Parchetul general, Augustin Lazăr anuntând că îi va cere Avocatului poporului să conteste la CCR ordonanța. Poziții ferme au luat și DNA și DIICOT, care a decis să-și întrerupă activitatea.