Linkuri accesibilitate

Bombardamentele rusești din Ucraina au lăsat Republica Moldova fără curent


Datele Moldelectrica arată că Republica Moldova nu mai primește curent din România, pe linia Isaccea - Vulcănești-Cuciurgan, care traversează inclusiv teritoriul ucrainean și regiunea transnistreană.
Datele Moldelectrica arată că Republica Moldova nu mai primește curent din România, pe linia Isaccea - Vulcănești-Cuciurgan, care traversează inclusiv teritoriul ucrainean și regiunea transnistreană.

Mai multe localități din Republica Moldova au rămas fără curent după ce la ora 16:37 a avut loc „o deconectare avariată în sistemul de transport operat de Moldelectrica”, potrivit Premier Energy Distribution.

„Urmare a bombardamentului Rusiei împotriva sistemului energetic ucrainean din ultima oră, una din liniile electrice care asigură transportul de electricitate pentru țara noastră s-a deconectat în regim automat (descărcarea automată a sarcinii după frecvență). Acest fapt a dus la întreruperi masive de energie electrică în toată țara”, a scris vicepremierul moldovean Andrei Spînu pe canalul său de Telegram, citat de Radio Europa Liberă Moldova.

Totodată, oficialul a menționat că liniile nu au fost avariate, dar s-au „deconectat automat ca măsură de siguranță”.

În prezent, Moldelectrica lucrează pentru restabilirea conectării la energia electrică.

Datele Moldelectrica arată că Moldova nu mai primește curent din România, pe linia Isaccea - Vulcănești-Cuciurgan, care traversează inclusiv teritoriul ucrainean și regiunea transnistreană.

Directorul interimar al Energocom, Victor Bînzari, a explicat pentru zdg.md că, după ce a căzut linia de înaltă tensiune, a apărut o „diferență față de frecvențele europene”, la restabilirea căreia se lucrează în regim de urgență.

Actualmente nu există decât o line de înaltă tensiune, de 400 kilovolți, care pleacă din România spre R. Moldova, dar pe un traseu ocolitor prin Transnistria. Linia traversează din România pe la Isaccea, ajungând în R. Moldova la Vulcănești, dar de acolo continuă prin sudul Ucrainei tot până la Cuciurgan. Abia de acolo există infrastructura necesară ca electricitatea să fie transportată înapoi pe malul drept al Nistrului.

Ce se întâmplă în Ucraina

Rusia a lansat un val de atacuri în toată Ucraina, cu explozii la Liov și Kiev unde au fost lovite blocuri de locuințe.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că „85 de rachete au atacat Ucraina, majoritatea afectând infrastructura energetică”.

XS
SM
MD
LG