Linkuri accesibilitate

Ucraina spune că a distrus o mare navă de debarcare rusă în apropiere de Crimeea ocupată


Nava de război rusă Cezar Kunikov în strâmtoarea Bosfor, la Istanbul, în decembrie 2015.
Nava de război rusă Cezar Kunikov în strâmtoarea Bosfor, la Istanbul, în decembrie 2015.

Drone maritime ucrainene au lovit și avariat grav miercuri o mare navă de debarcare rusă în largul Crimeei ocupate, afirmă Kievul. Este o nouă lovitură importantă împotriva marinei rusești. Pe de altă parte, bombardamentele rusești au ucis trei persoane, inclusiv un copil, în apropierea orașului Donețk.

Nava de război Cezar Kunikov a fost distrusă, conform Armatei ucrainene, în largul coastelor Crimeei ocupate, din Marea Neagră, într-o operațiune combinată a forțelor armate și a serviciilor de informații militare.

„Forțele armate ale Ucrainei împreună cu serviciul de informații militare (HUR) au distrus Cezar Kunikov, o mare navă de debarcare aparținând ocupanților”, a declarat Statul Major General al armatei ucrainene pe 14 februarie.

Vasul a fost lovit de drone navale în largul coastei, în apropiere de localitatea Alupka (sudul Peninsulei Crimeea), potrivit aceleiași surse.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a refuzat să comenteze anunțul făcut de partea ucraineană. Însă canalul de Telegram Rybar, apropiat de Ministerul rus al Apărării, a confirmat atacul, fără să ofere alte detalii.

Într-un mesaj separat pe Telegram, însoțit de o înregistrare video care ar fi arătat atacul cu dronele navale ucrainene, HUR a declarat că operațiunea a fost efectuată de o unitate de forțe speciale numită Grupul 13, care a folosit drone de atac naval Magura V5.

„Cezar Kunikov a primit găuri critice pe partea stângă... și a început să se scufunde”, a precizat serviciul de informații militare (HUR) în comunicatul său.

„Este simbolic faptul că ofițerul rus după care a fost botezată nava a fost ucis exact acum 81 de ani”, a precizat HUR, referindu-se la un membru al infanteriei navale sovietice care a fost ucis pe 14 februarie 1943, în timpul unei operațiuni de debarcare pe coasta Mării Negre.

HUR a precizat că o operațiune rusă de salvare a supraviețuitorilor a fost „nereușită”, deși canalul anonim rusesc Telegram Two Majors, care publică informații din surse apropiate instituțiilor de securitate, a afirmat că echipajul este în viață.

Cezar Kunikov, una dintre cele mai mari nave de debarcare rusești, a fost construită în 1986 la un șantier naval din portul polonez Gdansk. Aceasta poate transporta echipamente și peste 300 de soldați. Echipajul obișnuit este de 87 de persoane.

Nava a luat parte la operațiunea militară rusă din Georgia în 2008, a aprovizionat grupul militar rus implicat în conflictul din Siria și a participat la invazia rusă în Ucraina, fiind avariată în 2022 de un atac cu rachete ucrainene în portul ucrainean Berdiansk.

Drona Magura V5 a fost prezentată anul trecut. Ea are aspectul unei bărci rapide, are o viteză maximă de 80 de km/h și poate transporta o sarcină utilă de 320 de kilograme.
Drona Magura V5 a fost prezentată anul trecut. Ea are aspectul unei bărci rapide, are o viteză maximă de 80 de km/h și poate transporta o sarcină utilă de 320 de kilograme.

Cezar Kunikov este o navă de debarcare din clasa Ropucha, care are un deplasament maxim de peste 4.000 de tone, o lungime de 112 metri și o lățime de 15 metri. Poate atinge o viteză de peste 17 noduri.

Amintim că forțele ucrainene au declarat săptămâna trecută că au scufundat corveta rusească Ivanoveț, dotată cu rachete, în Marea Neagră, într-o operațiune efectuată de aceeași unitate de elită a Grupului 13 cu drone Magura V.

De asemenea, în decembrie, rachete de croazieră ucrainene au lovit o mare navă de război rusă de debarcare în Crimeea.

Atacurile aeriene rusești ucid trei persoane în estul Ucrainei

12 oameni au fost, de asemenea, răniți în bombardament - printre ei, patru copii, spun autoritățile locale.

În jur de 100 de pacienți au fost evacuați din spitalul avariat din Selidove în două orașe din apropiere, Pokrovsk și Mirnograd, a transmis guvernatorul regiunii Donețk, Vadim Filacikin.

Orașul Selidove, care avea o populație de aproximativ 21.000 de locuitori înainte de război, este situat la periferia orașului Donețk, ocupat de Rusia din 2014.

Un bărbat în vârstă de 64 de ani a fost ucis de bombardamentele rusești în orașul Nikopol din sudul țării, pe 13 februarie, a declarat Serhi Lisak, guvernatorul regiunii Dnipropetrovsk, pe Telegram, adăugând că o casă privată a fost avariată.

În regiunea Herson din sudul țării, un bărbat în vârstă de 83 de ani a fost ucis în timpul bombardării satului Lviv dimineața devreme, a transmis guvernatorul regional Oleksandr Prokudin. Ieri, a spus Prokudin, doi civili au fost răniți în regiune.

În regiunea Kupiansk din est, un fermier în vârstă de 55 de ani a fost ucis de bombardamentele rusești asupra satului Kurilivka, a declarat guvernatorul regional al Harkovului, Oleg Siniehubov, pe Telegram.

Mai multe persoane au fost, de asemenea, rănite de bombardamentele rusești în regiunile Zaporojie și Donețk, au declarat autoritățile.

Rusia a vizat, de asemenea, instalații de infrastructură energetică din regiunea Dnipropetrovsk, a mai spus guvernatorul Serhi Lisak.

„Apărătorii noștri au doborât 10 drone deasupra orașului Dnipro”, a scris Lisak pe Telegram.

„Dar au existat mai multe lovituri asupra instalațiilor energetice din oraș și a izbucnit un incendiu”.

Cel mai mare furnizor privat de energie din Ucraina, DTEK, a anunțat că o centrală electrică a suferit pagube semnificative în atac, dar nu au existat victime.

Cu aproape 1 milion de locuitori, Dnipro este al patrulea oraș ca mărime din Ucraina.

Separat, apărarea aeriană a Ucrainei a declarat că a doborât 16 din cele 23 de drone.

De cealaltă parte, sistemele de apărare aeriană ale Rusiei au distrus nouă drone lansate de Ucraina deasupra regiunilor rusești Belgorod și Voronej, precum și deasupra Mării Negre, a informat miercuri agenția de știri de stat RIA, citând ministerul rus al Apărării.

Două dintre drone au fost doborâte deasupra regiunii Belgorod și una deasupra regiunii Voronej, a raportat RIA. Ambele regiuni, în sud-vestul Rusiei, se învecinează cu Ucraina. Șase drone au fost distruse deasupra Mării Negre.

Viaceslav Gladkov, guvernatorul regiunii Belgorod, a declarat pe rețelele de socializare că o femeie a fost spitalizată cu răni în urma atacului.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG