Linkuri accesibilitate

27 de morți după un bombardament ucrainean asupra orașului Donețk, controlat de ruși. Ucraina a doborât opt drone lansate de Rusia


Oamenii încearcă să identifice o victimă ucisă în timpul bombardamentelor despre care oficialii ruși din Donețk au spus că au fost efectuate de forțele ucrainene pe 21 ianuarie.
Oamenii încearcă să identifice o victimă ucisă în timpul bombardamentelor despre care oficialii ruși din Donețk au spus că au fost efectuate de forțele ucrainene pe 21 ianuarie.

27 persoane au murit într-un atac al forțele ucrainene asupra orașului Donețk, controlat de ruși, potrivit autorităților instalate de Rusia. Ucraina anunță că a doborât opt drone lansate de Rusia în timpul nopţii. O explozie a provocat un incendiu puternic la un terminal de gaze de la Marea Baltică.

Actualizare

Ucraina a anunţat luni că a doborât opt drone de fabricaţie iraniană lansate de Rusia în timpul nopţii, transmite AFP.

„Inamicul a atacat cu opt drone de tip Shahed-136/131”, au anunţat forţele aeriene ucrainene, precizând că acestea au fost lansate din zona Mării Azov.

Dronele au fost doborâte de sistemele de apărare din mai multe regiuni din sudul şi centrul Ucrainei, au precizat forţele aeriene ucrainene.

Kievul consideră controlul spaţiului aerian în faţa atacurilor ruseşti o prioritate în acest an şi a cerut în repetate rânduri aliaţilor săi occidentali să îi ofere spriji pentru protejarea țării împotriva atacurilor aeriene.

Știrea inițială

Oficialii instalați de Rusia în Donețk au acuzat armata ucraineană pentru atac, transmite RFE/RL.

Bombardamentele ucrainene asupra unui cartier separat din oraș au ucis o persoană, a spus șeful autorității rusești din regiunea Donețk.

Aleksei Kulemzin, primarul instalat de ruși al orașului Donețk, a declarat că forțele ucrainene au bombardat o zonă aglomerată în care se află magazine și o piață. Denis Pușilin a anunțat o zi de doliu pe 22 ianuarie în așa-numita Republică Populară Donețk, numele dat părții regiunii pe care Rusia spune că a anexat-o.

Autoritățile de la Kiev nu au comentat evenimentul, iar afirmațiile oficialilor instalați de ruși în Donețk nu au putut fi verificate independent. Ministerul rus de Externe a dat vina pentru atac pe Ucraina și l-a descris drept un „atac terorist”.

„Aceste atacuri teroriste ale regimului de la Kiev demonstrează în mod clar lipsa sa de voință politică pentru obținerea păcii și soluționarea acestui conflict prin mijloace diplomatice”, se arată în document.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a publicat un mesaj pe rețeaua X, în care spune că mii de oameni ar fi încă în viață astăzi dacă Moscova nu ar fi lansat războiul, dar nu a menționat lovitura împotriva Donețkului ocupat.

„Rusia trebuie să simtă și să realizeze pentru totdeauna că agresorul pierde cel mai mult ca urmare a agresiunii”, a spus el, adăugând că pe 21 ianuarie peste 100 de orașe, orașe și sate ucrainene din nouă regiuni au fost bombardate și, din păcate, au existat morți și răniți.

Tot duminică, compania energetică rusă Novatek a transmis că a fost nevoită să suspende unele operațiuni la un terminal important de export de combustibil din Marea Baltică. Motivul este un incendiu puternic declanșat de ceea ce presa ucraineană a numit un atac ucrainean cu drone.

Instalațiile de infrastructură critică din regiunea înconjurătoare Leningrad au fost plasate în alertă ridicată, iar unitățile de securitate și agențiile de aplicare a legii au primit ordin să distrugă orice drone detectate, a declarat administrația regională pe Telegram.

Pompierii lucrează pentru stingerea incendiului la terminalul Novatek, cel mai mare producător de gaz natural lichefiat din Rusia, în portul Ust-Luga. Rusia, 21 ianuarie 2024
Pompierii lucrează pentru stingerea incendiului la terminalul Novatek, cel mai mare producător de gaz natural lichefiat din Rusia, în portul Ust-Luga. Rusia, 21 ianuarie 2024

Complexul gigant Ust-Luga, e situat în Golful Finlandei, la aproximativ 170 km vest de Sankt Petersburg și e folosit pentru a transporta produse din petrol și gaze pe piețele internaționale.

Agenția de știri Interfax-Ucraina, citată de Reuters, transmite că surse avizate susțin că incendiul de a terminal a fost rezultatul unei operațiuni speciale a serviciilor de securitate ale Ucrainei.

„Terminalul petrolier Ust-Luga este o facilitate importantă pentru inamic. Acolo este rafinat combustibilul, care, printre altele, este furnizat și trupelor ruse”, a declarat o sursă.

„Un atac reușit asupra unui astfel de terminal nu numai că provoacă daune economice inamicului dar, de asemenea, complică semnificativ logistica combustibilului pentru armata rusă”.

Dacă informațiile se confirmă, un astfel de atac ar demonstra capacitatea Kievului de a lovi adânc în Rusia, într-un moment în care se află în defensivă pe câmpul de luptă și se luptă să obțină cât mai mult sprijin financiar occidental.

Guvernatorul regiunii Leningrad, a declarat pe aplicația de mesagerie Telegram că nu au existat victime la terminalul Ust-Luga și că toți lucrătorii au fost evacuați în siguranță.

Novatek a procesat 3,4 milioane de tone de gaz condensat la complexul din Marea Baltică în prima jumătate a anului 2023, potrivit Reuters.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG