Linkuri accesibilitate

Bombardarea portului Odesa | Ucraina: „Un scuipat în față pentru ONU și Turcia". Ce a propus ambasadorul SUA la Kiev


Ministrul Apărării din Rusia, Serghei Șoigu, a fost prezent ieri, la Istanbul, la semnarea Acordului privind exportul de cereale din Ucraina. La o singură zi după, portul Odesa, de unde ar fi trebuit să plece cerealele, a fost bombardat.
Ministrul Apărării din Rusia, Serghei Șoigu, a fost prezent ieri, la Istanbul, la semnarea Acordului privind exportul de cereale din Ucraina. La o singură zi după, portul Odesa, de unde ar fi trebuit să plece cerealele, a fost bombardat.

Comandamentul Operațional „Sud” al Ucrainei susține că forțele ruse au atacat, sâmbătă, portul comercial al Mării Negre din Odesa cu rachete de croazieră Kalibr. Ucraina crede că bombardarea portului reprezintă un „scuipat în față" pentru președintele Turciei și secretarul general al ONU.

Două rachete au fost doborâte de apărarea aeriană a Ucrainei, în timp ce alte două rachete au lovit facilitățile portului, au spus oficialii din armata ucraineană.

Atacul a avut loc la o zi după ce Rusia și Ucraina au semnat acorduri susținute de ONU și Turcia pentru a relua exporturile de cereale ucrainene prin Marea Neagră. Acordul prevedea trecerea în siguranță a cerealelor ucrainene din trei porturi din sud-vestul regiunii Odesa, inclusiv cel din Odesa.

Kievul a criticat, sâmbătă, Kremlinul și a spus că ar fi responsabil pentru orice criză alimentară, dacă acordul privind exportul de cereale ucrainene de la Odesa nu s-ar realiza după ce rachetele rusești au lovit portul Mării Negre.

Ministerul de Externe al Ucrainei a catalogat bombardarea Odesei drept un afront, un „scuipat în față”, la adresa secretarului general al NATO și la adresa președintelui Turciei, care au făcut eforturi pentru a se ajunge la un acord.

„Dacă acordul la care s-a ajuns nu va fi îndeplinit, Rusia va purta întreaga responsabilitate pentru adâncirea crizei alimentare globale”, a adăugat purtătorul de cuvânt al Ministerului de externe ucrainean.

Ambasadorul american la Kiev a declarat că este revoltat de situație, iar Rusia trebuie trasă la răspundere pentru atacul din portul Odesa.

Potrivit acordului de la Istanbul, căpitanii de vase ucraineni vor naviga vasele încărcate cu cereale, urmând pasaje sigure și cartografiate de Marina Ucrainei pentru a evita minele din Marea Neagră. Turcia va fi însărcinată cu inspecția navelor pentru a se asigura că nu transportă arme către Ucraina.

Erdogan a precizat că nu există câștigători de pe urma războiului din Ucraina și i-a avertizat pe cei prezenți în sală că schimbările climatice și valurile de caniculă vor duce anul acesta la o scădere a recoltei. Președintele Turciei i-a felicitat pe liderii Ucrainei și Rusiei pentru că au ajuns la un acord ce va reduce din presiunea pusă asupra sectorului alimentar.

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

XS
SM
MD
LG