Linkuri accesibilitate

Bombardier de elită rusesc, distrus de o dronă ucraineană. Rusia susține că a anihilat o barcă de recunoaștere în Marea Neagră


Bombardierele supersonice Tupolev TU-22 (foto) pot atinge o viteză dublă decât cea a sunetului. Imagine cu caracter ilustrativ.

Un avion supersonic Tupolev Tu-22, bombardier de elită al armatei rusești, a fost aruncat în flăcări de o dronă ucraineană, la o bază aeriană de lângă Sankt Petersburg, în timp ce forțele rusești susțin că au distrus la rândul lor o ambarcațiune ucraineană de recunoaștere, în Marea Naeagră.

Fiecare dintre tabere reclamă totodată mai multe atacuri reciproce cu drone, pe de o parte în regiunile Moscova și Bryansk, respectiv în Zaporojie, în Ucraina.

Imagini postate în mediul online și analizate de BBC arată un avion de elită al Rusiei - bombardierul supersonic Tupolev TU-22 în flăcări la baza aeriană Soltsy-2, la sud de Sankt-Petersburg.

Este un avion care poate atinge dublul vitezei sunetului, folosit de armata rusească în războiul declanșat de Rusia în Ucraina, amintește instituția media din Marea Britanie.

Este posibil ca incidentul să fi avut loc sâmbătă, conform unui anunț al Ministerului Apărării din Rusia. A fost indicată drept locație „un câmp aerian din regiunea Novogorod”, unde este situată baza aeriană Soltsy-2.

În imagini postate pe canalul de Telegram, analizate de BBC, se observă botul specific al bombardierului supersonic Tupolev TU-22.
În imagini postate pe canalul de Telegram, analizate de BBC, se observă botul specific al bombardierului supersonic Tupolev TU-22.

„Un avion a fost avariat; nu au fost victime ca urmare a «acțiunii teroriste».”, a transmis Ministerul rusesc al apărării, care a anunțat că focul izbucnit a fost rapid stins.

Imagini postate pe canalul de social media Telegram arată însă un foc de mari dimensiuni, înconjurând un avion, iar în imagini se distinge „botul” specific al bombardierului TU-22, scrie BBC, care menționeză că a analizat imaginile, iar acestea par credibile.

Chiar dacă distrugerea unui singur avion de acest calibru nu are un impact foarte mare asupra capacității militare aeriene a Rusiei, indică totuși capacitatea Kievului de a ataca ținte din interiorul Rusiei, astfel de acțiuni îndesindu-se în ultima perioadă, mai notează instituția media.

Ministerul Apărării din Rusia: ambarcațiune de recunoaștere, distrusă în Marea Negară

Pe de altă parte, Ministerul Apărării din Rusia a anunțat marți dimineață că unul dintre avioanele sale Sukhoi a „distrus” o „barcă de recunoaștere” ucraineană în Marea Neagră.

„În această seară, echipajul aviației navale Su-30cm a Flotei Mării Negre a distrus o barcă de recunoaștere a Forțelor Armate ucrainene în zona instalațiilor rusești de producere a gazelor din Marea Neagră”, a transmis ministerul pe Telegram, potrivit agenției France Presse (AFP).

Oficialii ruși au declarat că au dejucat recent mai multe atacuri cu drone marine ucrainene asupra navelor sale de război în Marea Neagră.

Atacurile reciproce în regiunea maritimă au escaladat după retragerea Rusiei din acordul de transport al cerealelor în Marea Neagră, mai notează agenția de presă.

  • 16x9 Image

    Ovidiu Cornea

    Ovidiu Cornea lucrează în presă de peste 16 ani. A activat ca reporter și redactor în presa scrisă și online din Cluj - inclusiv corespondent național. În ultimii ani a lucrat în radio. A fost invitat cu regularitate în diverse emisiuni TV, locale și regionale.

    Îi place munca de teren, dar și dezbaterea temelor cu miză comunitară, socială. Articolele sale pe teme din domeniile Educație, Mediu, Inovație, au fost premiate în 2021 la Gala Premiilor Profesioniștilor din Presă Cluj, jurizate de jurnaliști notorii la nivel național.

    Este licențiat în Jurnalism, cu master în Sociologie și Asistență Socială.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

Momentul în care Dumitru Buzatu este oprit de către DNA
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:17 0:00
XS
SM
MD
LG