Linkuri accesibilitate

Bombardiere și avioane de vânătoare rusești, deasupra Mării Negre


Avioane din România, Bulgaria şi Turcia au interceptat, marţi, aeronave ruseşti deasupra Mării Negre, conform Comandamentului Aerian Aliat, citat de Monitorul Apărării. Două MiG 21 LanceR ale Forţelor Aeriene Române au interceptat marți două bombardiere TU-22 escortate de alte două avioane de vânătoare Sukhoi SU-27 ale Rusiei care se îndreptau spre spațiul aerian NATO.

Bulgaria, la rândul ei, a folosit două avioane MiG-29, care nu s-au apropiat de aeronavele ruseşti, doar le-au urmărit de la distanţă, în timp ce Turcia a folosit pentru interceptarea navelor ruseşti două avioane F-16.

Este un obicei pentru aeronavele militare ruseşti să se apropie de spaţiul aerian NATO. În condiţiile infecţiei cu noul coronavirus SARS-CoV-2, poate au vrut să vadă viteza de reacţie a forţelor NATO în timpul pandemiei de COVID-19, scrie sursa citată.

Și purtătorul de cuvânt al MApN confirmă teoria, pentru Digi 24, spunând că ar fi o obișnuință „o astfel de evoluție a aeronavelor rusești.”

„Nu l-aș caracteriza drept un incident, a fost o evoluție a celor patru aeronave rusești, două bombardiere Tupolev 22 și două avioane de vânătoare Suhoi-27, în spațiul aerian internațional, deasupra Mării Negre, în apropierea spațiului aerian al țărilor NATO de pe flancul de Est – România, Bulgaria și Turcia.

Misiunea de Poliție Aeriană executată de Forțele Aeriene Române este o misiune standard, executată sub comandă NATO.

Cele două avioane MiG 21 LanceR, care se aflau în serviciul de Poliție Aeriană au decolat la solicitarea Comandamentului Aliat al NATO, au urmărit traseul de zbor al aeronavelor rusești, după care au fost preluate pe traiectul lor de zbor de aeronave ale forțelor aeriene bulgare și la final de aeronave ale forțelor aeriene din Turcia.

De fiecare dată se întâmplă la fel, se apropie de spațiul aerian NATO dar nu au intrat niciodată în acest perimetru Aliat.

Nimic din ceea ce s-a întâmplat ieri nu a fost surprinzător și nu cred că ne puteau lua prin surprindere. Forțele aeriene ale NATO au capacitatea să reacționeze de fiecare dată cu promptitudine.

Suntem obișnuiți cu o astfel de evoluție a aeronavelor rusești.”

XS
SM
MD
LG