Linkuri accesibilitate

Atac nenominal al purtătorului de cuvânt al BOR în scandalul căminelor de bătrâni în care apar numele unor apropiați ai Gabrielei Firea


Vasile Bănescu a reacționat în scandalul bătrânilor maltratați din centrele de asistență din Voluntari și Afumați, județul Ilfov, și i-a taxat pe decidenții care își pasează responsabilitatea.
Vasile Bănescu a reacționat în scandalul bătrânilor maltratați din centrele de asistență din Voluntari și Afumați, județul Ilfov, și i-a taxat pe decidenții care își pasează responsabilitatea.

Purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române, Vasile Bănescu, a lansat un atac dur la adresa oficialilor care s-au degrevat de orice responsabilitate privind ancheta DIICOT la azilele de pe raza județului Ilfov.

Atacul său pare îndreptat în primul rând împotriva ministrului Familiei, Gabriela Firea, dar el a negat că s-ar referi la o persoană anume.

„Să spui că nu știi ce se petrece într-un stabiliment public destinat unor persoane călcate în picioare de suferințe inimaginabile, deși ești cățărat suficient de sus încât să poți vedea nu doar în curtea proprie, ci până departe, a te lepăda de orice răspundere după care adaugi un grăbit „Doamne ajută”, e proba supremă de abjecție și cinism”, a scris Bănescu pe pagina sa de Facebook.

„Creștinismul afișat, clamat, formalizat, instrumentalizat este doar varianta plină de E-uri a religiei iubirii și confiscată antihristic de persoane adânc dedublate. Realul creștinism e viu, agonic, pulsatil pe crucea răstignirii egoismului hrăpăreț, a egolatriei psihopatologice, a nepăsării cinice. El inspiră noblețe, care la rândul ei e milostivire, smerenie și bunătate care (ne) salvează”, a mai spus Bănescu.

La trei ore de la postarea sa pe Facebook, purtătorul de cuvânt al BOR a revenit cu o precizare pe grupul de presă al Patriarhiei la adresa redacțiilor care au asociat atacul său cu o critică directă la adresa ministrului Gabriela Firea.

„În urma apariției în presă a unei informații care asociază o postare personală a mea pe Facebook cu anumite persoane concrete, care ar fi vizate critic de mesajul meu, fac precizarea oficială că acesta vizează coabitarea cu atrocități care ne-au îngrozit pe toți doar a acelor persoane care vor fi identificate ca vinovate de către autoritățile abilitate.

Nu persoane care nu au legătură cu acest caz si care se pot simți lezate acum de un abuz de nedreaptă asociere. Mesajul vizează din perspectivă creștină răul, banalizarea lui și denunțarea cruzimii”, a precizat Bănescu.

Asocierea cu numele ministrului Familiei a venit după ce în presă au apărut informații privind presupusa implicare a unor apropiați ai acesteia, consiliera și sora, în afacerea azilelor anchetate pentru abuzarea vârstnicilor internați în ele.

Și mai ales după ce Gabriela Firea a reacționat și a spus că „se încearcă intimidarea mea, compromiterea imaginii mele, scoaterea din viața politică” și că nici nu cunoștea și nici nu are legătură cu ce se întâmpla în aceste centre.

„Am spus încă de la apariția informațiilor cu privire la aceste cazuri grave că persoanele responsabile pentru neregulile constatate trebuie să plătească. Este inacceptabil orice fel de abuz asupra unor oameni, în special asupra unor persoane fără ajutor, iar cine se face vinovat trebuie să răspundă”, a scris Firea pe pagina ei de Facebook.

Ea a spus că orice act de cruzime asupra unor bătrâni este intolerabil și că susține extinderea controalelor la nivel național.

„Însă, de la a trage la răspundere vinovații, așa cum pe bună dreptate o fac anchetatorii, până la a inventa persoane responsabile doar pentru a mă calomnia este cale lungă și nu are legătură cu realitatea”, a spus ea.

Gabriela Firea mai spune că Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse pe care îl conduce nu are atribuții pentru acreditarea sau controlul căminelor de bătrâni și a centrelor pentru persoane cu dizabilități și că domeniul de activitate al centrelor anchetate, îngrijirea persoanelor adulte cu dizabilități, nu intră în atribuțiile ministerului.

„Nu am implicare în acest caz și nu am avut cunoștință despre activitatea centrelor și a asociației menționate în această anchetă. În ciuda eforturilor masive făcute de persoane care și-au dovedit lipsa de deontologie și echidistanță, fiind în serviciul unor partide și oameni politici, singura legătură este faptul că în conducerea unei asociații din dosar a făcut parte, pentru o scurtă perioadă de timp, unul dintre consilierii mei”, a încheiat ea.

Un alt ministru care a declarat că nu știe nimic și nu are nicio legătură cu aceste cazuri este cel al Muncii, Marius Budăi.

Până acum, nicio autoritate nu și-a asumat responsabilitatea pentru maltratarea bătrânilor și bolnavilor psihic din centrele din Voluntari și Afumați. Singura acțiunea concretă a autorităților de control, în speță ANPC, a fost să le închidă, dar numai după ce DIICOT a demarat o investigație oficială.

Ancheta jurnaliștilor de la Centrul Media de Investigații și Buletin de București, de la începutul anului, nu a stârnit însă nicio reacție publică, până la intervenția DIICOT.

Europa Liberă România e pe Google News. Vă puteți abona AICI.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG