Linkuri accesibilitate

BOR: Episcopul retras al Hușilor nu poate fi caterisit definitiv decât după condamnarea sa


Romania Romanian Patriarchate Holy Synod
Romania Romanian Patriarchate Holy Synod

„Biserica, prin Sfântul Sinod, a tranșat cazul fostului episcop de Huși în iulie 2017, conform datelor existente atunci, retrăgându-i toate atribuțiile și funcția de episcop.

Cazul său a fost preluat de autoritățile judiciare care au continuat o lungă și complexă anchetă.

În noul context al reținerii la care s-a procedat astăzi, așteptăm derularea finală a procesului. La sfârșitul acestuia, după epuizarea tuturor acțiunilor judecătorești și pronunțarea finală a instanței, în cazul în care aceasta va hotărî condamnarea penală definitivă, Sfântul Sinod va putea lua la rândul său decizia irevocabilă a caterisirii”, a transmis pentru Europa liberă purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, preotul Vasile Bănescu.

Cornel Onilă, cu numele bisericesc Corneliu Bârlădeanu, episcop retras al Hușilor în canon la Văratec, după implicarea sa într-un scandal sexual în care procurorii îi rezervaseră doar postura de victimă șantajată, a fost reținut joi de procurorii ieșeni pentru viol și abuz sexual asupra unui elev minor de la seminarul ortodox „Ioan Gură de Aur”, din orașul vasluian unde era profesor, scriu jurnaliștii de la Să fie lumină.

În același dosar, alături de Onilă, a fost emis mandat și pentru fostul arhimandrit al Catedralei Episcopale din Huși, Sebastian Jitaru, caterisit (destituit din rândurile clerului) și aflat acum în pușcărie, după ce l-a șantajat pe superiorul său ierarhic cu filmări ale abuzurilor sexuale pentru a obține funcția de episcop vicar de Huși și un loc pe viață în Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române alături de Onilă.

Jitaru este el însuși acuzat de mai multe fapte de viol și abuz sexual asupra unor elevi minori de la seminar.

La vremea instrumentării dosarului lui Jitaru, lui Onilă i s-a menținut doar postura de victimă șantajată, fără ca procurorii DNA Iași să-și pună întrebări în cheie penală despre faptele cu care era șantajat.

Deși era acuzat de mai mulți elevi că i-ar fi abuzat sexual, ancheta împotriva sa a fost închisă într-o primă fază, jurnaliștii de la „Să fie lumină” fiind cei care au preluat-o și au relatat despre experiențele traumatizante ale tinerilor de la seminarul vasluian. În urma acestor anchete dosarul a fost redeschis.

Onilă (Bârlădeanu) a condus episcopia Huşilor între anii 2009-2017, perioadă marcată de zvonuri că se folosea de poziția sa în ierarhia bisericii, dar și de postura de profesor la seminar, pentru a ademeni sexual elevi, fiind înregistrat chiar de cei ademeniți la sugestia arhimadritului Jitaru, care folosea înregistrările pentru a-l șantaja.

Deși s-a retras din prima linie a ierarhiei bisericești, Onilă și-a păstrat statutul și demnitatea, măicuțele de la mănăstirea Văratec (județul Neamț) fiind obligate să i se adreseze, conform demnității arhierești, cu „preasfințite”.

Printr-o decizie a Sfântului Sinod, care l-a judecat în 2017, a fost trimis să-şi ispăşească păcatele într-o casă de oaspeţi a Mănăstirii Văratec. Pe lângă salariul aferent funcţiei de episcop (retras), beneficiază de aghiotant, şofer, fiind îngrijit şi hrănit de măicuţele de la mănăstire.

La scurt timp de la „condamnarea” sa, a fost văzut în vacanță în Alsacia, la mai multe restaurante din zonă, în ținută de mirean.

XS
SM
MD
LG