Linkuri accesibilitate

BOR: „Excesiv superior dispreț” al celor care au interzis pelerinajul de Sf. Dumitru


România - Purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române, Vasile Bănescu

Biserica Ortodoxă Română a reacționat luni la anunțul autorităților de interzicere a pelerinajului prilejuit de sărbătoarea Sfântului Dimitrie cel Nou care adună la sfârșitul lunii octombrie mii de pelerini în Capitală.

„Exercițiile negative de imaginație la cel mai înalt nivel referitoare la comportamentul oamenilor credincioși (declarați aprioric suspecți), la capacitatea de organizare a Bisericii (altfel partener social exemplar al autorităților) și la importanța prezenței și manifestării faptului religios în societate pot fi realmente ofensatoare”, spune purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române, Vasile Bănescu, într-un comunicat remis redacției luni.

Acesta reclamă „lipsa dialogului interinstituțional, a cooptării în reflecția asupra deciziilor cu impact public major referitoare la suspendarea, fie și temporară, a unor libertăți fundamentale, precum libertatea religioasă” și spune că cei care au luat aceste decizii, „experți în domenii conjunctural conexe ale zonei politicului și sănătății publice, denunță un excesiv superior dispreț față de realitatea socială imediată.”

Bănescu spune că această realitate „e mult mai complexă decât le pare celor ce cred că poate fi oricând și cu orice consecințe modificată” și că „organismul comunitar funcționează firesc doar în stare de echilibru izvorât din discernământ și dialog pentru care Biserica pledează permanent. Ca și pentru respectarea tuturor regulilor de natură sanitară ce se impun acum.”

„Aroganța, autarhismul decizional și solipsismul moral nu au onorat și nu vor onora niciodată pe nimeni. Pelerinajul organizat riguros, în condiții excepționale de respectare a unor reguli aplicate drastic și a căror încălcare (acum imaginară) poate fi sancționată oricând de autorități, este nu doar una dintre expresiile profunde ale libertății religioase responsabile, ci, în actualul context, și o formă benefică de încredere și de respect față de majoritatea oamenilor cuminți și credincioși ai acestei țări”, mai spune Bănescu.

Pelerinajul din acest al la moaștele Sfântului Dimitrie cel nou, programat să aibă loc la sfârșitul lunii octombrie nu va mai avea loc în acest an, a anunțat premierul Ludovic Orban, din cauza evoluției epidemiei de coronavirus.

Premierul a spus că riscul infectării este foarte mare și și-a exprimat anticipat convingerea că va găsi „înțelegere” la BOR, înainte ca aceasta să reacționeze prin vocea purtătorului de cuvânt Vasile Bănescu.

„Sunt om credincios, respect biserica, întotdeauna am fost alături de proiectele bisericilor. Pe de altă parte, riscul este foarte mare, pentru că foarte mulţi din credincioşii care participă la aceste sărbători religioase, la aceste pelerinaje sunt oameni în vârstă care sunt expuşi unor riscuri foarte mari. Ştiţi cum funcţionează: în parohii se organizează deplasări cu autocarul, cu microbuzul în nişte condiţii pe care nu putem să le controlăm. Riscul de răspândire există atâta timp cât se fac deplasări care durează ore întregi. După aceea, este foarte greu de asigurat condiţiile de distanţare fizică şi de protejare a sănătăţii persoanelor, plus că sunt anumite lucruri care se desfăşoară şi care pot pune în pericol viaţa credincioşilor. Eu sunt convins că şi în Biserica Ortodoxă există înţelegere pentru această decizie a noastră şi îi rog pe credincioşi să înţeleagă că nu am făcut-o decât pentru a proteja sănătatea”, a spus Ludovic Orban.

În 26 octombrie are loc sărbătoarea Sfântului Dimitrie Izvorâtorul de Mir, iar în 27 octombrie -Dimitrie cel Nou, ocrotitorul Bucureştilor. În fiecare an, Patriarhia organizează un pelerinaj în Capitală.

Anunțul are loc pe fondul tensiunilor dintre BOR și guvern, generate de decizia autorităților de a interzice pelerinajul, din cauza evoluției epidemiei de coronavirus, la moaștele Cuvioasei Parascheva, din Iași, al cărei hram va fi sărbătorit pe 14 octombrie.


Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

XS
SM
MD
LG