Linkuri accesibilitate

BBC: Boris Johnson vrea să rămână premier până la toamnă. Ar renunța la funcția de lider al Partidului Conservator


Premierul Marii Britanii, Boris Johnson, a anunțat că își va depune mandatul de lider al partidului său, Conservator, după valul de demisii din Guvern și de solicitări în acest sens.

Premierului Boris Johnson i s-a cerut insistent să demisioneze în ultimele 24 de ore, timp în care zeci de membri ai cabinetului săi au renunțat la funcții pe fondul scandalurilor succesive și al prăbușirii încrederii în rândul populației.

Potrivit BBC, Johnson ar demisiona din funcția de lider al Partidului Conservator, ceea ce i-ar permite să rămână premier pentru încă câteva luni, până când partidul organizează noi alegeri interne.

Anunțul vine la scurt timp după ce miniștrii Educației și ai Irlandei de Nord, dar și zeci de alți politicieni conservatori, și-au dat demisia din Guvernul Marii Britanii.

Întregul șir de demisii a început marți seara, când ministrul de Finanțe al Marii Britanii, Rishi Sunak, alături de cel al Sănătății, Sajid Javid, și-au depus mandatele.

În scrisoarea sa de demisie, Rishi Sunak a menționat că în tot acest timp „i-a fost loial” premierului Boris Johnson și că a „încercat mereu să ajungă la un compromis pentru a livra rezultatele dorite de Johnson”. Cu toate acestea, țara sa se confruntă cu „provocări imense”, iar în urma viziunilor diferite în materie de politici dintre cei doi, a ales să părăsească Guvernul.

Sajid Javid a precizat într-o postare pe Twitter că în urma unei întâlniri de marți după-masă dintre el și Boris Johnson, acesta i-a transmis premierului țării că Johnson a eșuat în a da dovadă că e capabil de „modestie, pragmatism și abilitatea de a duce Guvernul într-o direcție nouă”.

Ziua următoare, demisiile au continuat, iar momentul critic a venit când Boris Johnson l-a dat afară pe Michael Gove, ministrul Locuințelor și responsabil de reducerea inegalității dintre regiunile Regatului Unit. În tot acest timp, premierul britanic a refuzat să renunțe la funcția sa, declanșând ceea ce părea a fi o criză la nivelul politicii interne din țară.

Guvernul lui Boris Johnson a suferit o altă lovitură puternică în acest an, cauzat de scandalul „Partygate”, în care cabinetul său e acuzat că ar fi ținut mai multe evenimente sociale în perioada lockdown-urilor din pandemia de Covid. În urma scandalului, poliția britanică s-a autosesizat și a amendat Downing Street.

În ultimele zile, Boris Johnson a fost acuzat că a ignorat scandalul provocat de Chris Pincher, responsabil de disciplina deputaților conservatori. Pincher este acuzat că a atins necorespunzător doi colegi de-ai săi. Potrivit unor surse, Boris Johnson ar fi știut de comportamentul colegului său, însă a continuat cu numirea sa în funcție.

Mandatul lui Boris Johnson a fost unul dintre cele mai scurte din istoria recentă a Marii Britanii - 2 ani și 349 de zile. De aceeași conducere scurtă s-a bucurat și colega lui de partid, Theresa May, care a rezistat cu doar câteva săptămâni în plus în fruntea conducerii țării, respectiv 3 ani și 11 zile.

  • 16x9 Image

    Sorin Dojan

    Absolvent in Drept la Universitatea Queen Mary din Londra, a ales jurnalismul din pasiune pentru oameni si povestile lor de viata. Anterior, a lucrat ca Editor Asistent la diferite publicatii academice, precum Queen Mary Human Rights Review si Women's History Review.

XS
SM
MD
LG