Linkuri accesibilitate

După 48 de ani. O nouă relație UK - UE. Johnson: UK va fi „deschis, generos şi orientat spre exterior''


Premierul britanic Boris Johnson
Premierul britanic Boris Johnson

Premierul britanic Boris Johnson a salutat „momentul incredibil” al ieșirii Regatului Unit de pe piaţa unică europeană, dând asigurări că ţara sa va fi ''deschisă, generoasă şi orientată spre exterior'', relatează AFP.


„Este un moment incredibil. Avem libertatea în mâinile noastre şi depinde de noi să profităm la maximum", a spus Boris Johnson în discursul rostit cu prilejul Anului Nou.

Regatul Unit a ieșit joi noapte de pe orbita Uniunii Europene, întorcând spatele unei relaţii tumultoase de 48 de ani cu proiectul european şi păşind în viitorul nesigur al Brexit-ului care va influenţa destinele poporului britanic generaţii la rând de acum încolo, scrie Reuters într-un comentariu.

O nouă eră a început pentru Regatul Unit, după ce procesul său de separare de Uniunea Europeană s-a încheiat oficial, odată cu intrarea în noul an 2021.

Este momentul în care Regatul Unit încheie perioada de tranziţie care a continuat după ce Londra a părăsit în mod oficial blocul comunitar la 31 ianuarie 2020.

Relațiile dintre cele două entități separate se derulează acum după reglementări negociate în domeniul călătoriilor, comerțului, imgirației și cooperării în materie de securitate, care au intrat în vigoare de la 1 ianuarie 2021.

Guvernul britanic a avertizat că în următoarele zile, chiar săptămâni, ar putea să apară blocaje în aprovizionare până când noile mecanisme care reglementează relațiile comerciale cu blocul european vor începe să se rodeze.

Potrivit noului acord la care UE și Londra au ajuns pe ultima sută de metri, în ajunul Crăciunului, producătorii britanici vor avea acces liber la piața internă a UE, adică nu vor exista taxe la importurile de bunuri dintre Marea Britanie și continent, însă aceasta presupune o serie de acte care sunt le cerute firmelor și oamenilor care călătoresc spre țările UE și invers.

XS
SM
MD
LG