Linkuri accesibilitate

Borrell acuză Rusia că dezinformează ca să-și vândă vaccinul anti-Covid


Josep Borrell, șeful diplomației UE

Şeful diplomaţiei Uniunii Europene acuză mass-media rusă de stat că răspândește informaţii false despre vaccinurile americane și europene împotriva Covid-19 în țările în care Rusia dorește să-și vândă propriul vaccin.

„Dezvoltatorii occidentali de vaccinuri sunt batjocoriţi pe faţă în media ruse, în mai multe limbi, controlate de stat, ceea ce în unele cazuri a dus la afirmaţii absurde conform cărora vaccinurile vor transforma oamenii în maimuţe", a scris Josep Borrell într-o postare pe blog.

„Asemenea relatări sunt aparent îndreptate spre ţări unde Rusia vrea să-şi vândă propriul vaccin Sputnik V", a adăugat Borrell, citat de Reuters.

El a atras atenția că aceste acţiuni ameninţă sănătatea publică în contextul pandemiei de COVID-19. El a nu furnizat exemple în acest sens.

Moscova a respins repetat acuzațiile susținând că, dimpotrivă, vaccinul Sputnik V este cel vizat de campania de dezinformare a Occidentului.

Fondul rus de investiţii directe (RDIF), responsabil cu marketingul vaccinului în străinătate, a refuzat să comenteze afirmațiile lui Josep Borrell.

Ministerul Sănătăţii de la Moscova şi Roskomnadzor - autoritatea rusă de reglementare în media şi comunicaţii nu au răspuns nici ele solicitării Reuters de a comenta afirmațiile oficialului UE.

Atunci când producătorul AstraZeneca, care colaborează cu Universitatea Oxford la dezvoltarea unui vaccin, a întrerupt testele clinice în septembrie din cauza faptului că unui participant i s-a făcut rău din motive necunoscute, purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov le-a declarat jurnaliştilor că Sputnik V este un vaccin mai fiabil, întrucât se bazează pe un adenovirus descoperit în oameni, în timp ce candidatul britanic este un „vaccin pentru maimuţe".

Testele clinice asupra vaccinului, care utilizează o versiune modificată genetic a unui virus comun care provoacă o răceală descoperit la cimpanzei pentru a învăţa celule umane să producă antigen, au fost reluate în Marea Britanie la doar câteva zile după obţinerea autorizării din partea autorităţii de reglementare.

Rusia a trimis săptămâna trecută primul lot de vaccinuri împotriva COVID-19 în Argentina, în baza unui contract de 10 milioane de doze. De asemenea, a semnat contracte de furnizare cu un număr de state din America Latină şi din Asia. Vaccinul rus costă mai puţin de 20 de dolari, preţ care include două doze.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

Ce înseamnă rezultatul alegerilor din Slovacia
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:52 0:00
XS
SM
MD
LG