Linkuri accesibilitate

Brazilia lui Bolsonaro se prăbușește în pandemie


 Jair Bolsonaro, vorbind la înscăunarea în funcție a Eduardo Pazuello ca ministru al sănătății. Ține în mână o cutie de hydroxychloroquine. Septembrie 2020.
Jair Bolsonaro, vorbind la înscăunarea în funcție a Eduardo Pazuello ca ministru al sănătății. Ține în mână o cutie de hydroxychloroquine. Septembrie 2020.

Președintele de dreapta populist al Braziliei, Jair Bolsonaro, are mari dificultăți în a-și ține țara pe linia de plutire în timpul pandemiei. În timp ce brazilienii mor așteptând un pat de spital, Bolsonaro neagă efectele pandemiei, militarizează guvernul și își pune prietenii în funcții înalte.

Până la 30 martie, în Brazilia s-au înregistrat 12,6 milioane de cazuri și 314 mii de decese provocate de Covid-19. Una dintre mutațiile virusului s-a produs în Brazilia, dând naștere unei tulpini noi. Tinerii sunt mult mai vulnerabili noii tulpini. Sistemul sanitar, copleșit, este în pragul colapsului. De când a început pandemia, Brazilia a trecut deja prin patru Miniștri de Sănătate. Ministrul numărul trei era Generalul Eduardo Pazuello, militar fără cunoștințe medicale - numărul patru este cardiologul Marcelo Queiroga. În aprilie 2020, Bolsonaro a concediat și șeful federal al poliției, provocând demisia Ministrului Justiției (al optulea care a părăsit administrația până în acel moment).

Președintele Bolsonaro s-a opus măsurilor de prevenție ale pandemiei, mai ales lockdown-urilor și măștilor, spunându-le cetățenilor “să nu se mai plângă” și că riscul nu e mare. Bolsonaro a mai declarat că vaccinul Pfizer va transforma oamenii în crocodili, va face ca femeilor să le crească bărbi și bărbații să vorbească efeminat. Deși, sau poate fiindcă, s-a îmbolnăvit de Covid-19 în iulie anul trecut, Bolsonaro refuză să se vaccineze.

Fostul ministru Pauzello a susținut utilizarea de medicamente nedovedite a fi eficace împotriva Covid-19 și nu a luat distanțarea socială în serios, ceea ce a dus la un număr record de decese în timpul mandatului său. Miniștrii unu și doi, cei dinaintea lui Pazuello, au fost nevoiți să-și dea demisia pentru că din experiența lor ca medici nu au vrut să recomande utilizarea medicamentului anti-malarie hydroxychloroquine (favorit al administrațiilor Bolsonaro și Trump).

Campania de vaccinare din Brazilia merge și ea rău. Sub conducerea lui Pazuello, programul de vaccinare a început cu greu, înregistrându-se o lipsă gravă de vaccinuri. India, de unde urma să se importe vaccinuri, le-a spus brazilienilor că nu vor primi încă vaccinuri, pentru că își prioritizează propria populație. Guvernatorul din São Paulo a cumpărat vaccinul chinez înainte de a fi aprobat de autoritățile braziliene, căzând de acord să-i lase pe chinezi să testeze vaccinul pe brazilieni - această decizie i-a dat guvernatorului un avantaj politic. Guvernul federal a preluat o mare parte din dozele din São Paulo.

Nu doar miniștrii de sănătate au avut de suferit sub Bolsonaro. Acum câteva zile, Bolsonaro a înlocuit Ministrul Apărării, Procurorul General, Secretarul de Stat, Ministrul de Externe și a format o nouă comisie de criză împotriva pandemiei. Mulți dintre cei promovați de Bolsonaro sunt apropiați de-ai săi sau oameni cu fundal militar, o mișcare fără precedent după sfârșitul dictaturii militare din 1985. Tendința de militarizare, potrivit unui fost general brazilian, “nu are sens nici politic, nici administrativ”.

În încercarea de a controla pandemia, strategia lui Bolsonaro a fost militarizarea - însă șefii armatei, marinei și ai forțelor aeriene și-au depus demisia ca protest, lucru nemaiîntâlnit, împotriva încercării acestuia de a prelua controlul politic asupra brațului militar al statului. Bolsonaro a ieșit anul trecut pe străzi alături de protestatarii care cereau întoarcerea la dictatura militară. Potrivit unui analist politic brazilian, deși în trecut autoritarismul lui Bolsonaro a fost doar retorică, înlocuirea șefilor forțelor armate cu prieteni buni are potențialul de a împlini visele lui Bolsonaro. Există, așadar, tensiuni mari între încercarea autoritară a lui Bolsonaro de a controla forțele armate și personalul militar, care se opune vehement.

În Brazilia lui Bolsonaro, fake news circulă cu regularitate - adesea, fake news încep de la Bolsonaro. Reticența față de măști se datorează președintelui. În perioada aceasta, brazilienii încă cred în eficacitatea unor tratamente care nu au fost dovedite a funcționa împotriva Covid-19, din cauza susținerii politice a președintelui pentru hydroxychloroquine. Poziția președintelui a cauzat ostilități deschise între politicieni și medicii care încearcă să protejeze populația, deoarece a fost dovedit că tratamentul cu hydroxychloroquine poate cauza decese, în loc să le prevină.

Chiar și campania preziențială din 2018 a lui Bolsonaro s-a desfășurat pe premise populiste și pline de fake news. Anul viitor se vor organiza din nou alegeri prezidențiale în Brazilia, iar analiștii se întreabă dacă Bolsonaro nu va încerca să rămână la putere dacă va pierde, adunând armata în spatele său din timp și punând sub întrebare legitimitatea sistemului electoral. Posibila campanie a lui Bolsonaro este dependentă nu doar de realitatea pandemiei, ci și de cât de mult va putea regimul Bolsonaro să manipuleze percepția populației asupra modului în care s-a gestionat pandemia.

XS
SM
MD
LG