Linkuri accesibilitate

Brexit. Negocierile încă nu au dus la un acord. UE pregătește planul B


Ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană se va oficializa pe 31 decembrie după un an de tranziție pentru negocierea unui acord comercial post-Brexit
Ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană se va oficializa pe 31 decembrie după un an de tranziție pentru negocierea unui acord comercial post-Brexit

Uniunea Europeană a publicat planurile de urgență în cazul unei eventuale prăbușiri a negocierilor pentru acordul care să încheie divorțul de Marea Britanie. Ieșirea Regatului Unit din UE urmează să se oficializeze pe 31 decembrie, dar un acord post-Brexit nu a fost parafat în ciuda negocierilor intense din ultimele zile.

Planul B are ca scop să asigure conexiunea pe uscat și în aer dintre Marea Britanie și Uniunea Europeană, dar și să permită ambelor părți accesul pentru pescuit în apele fiecăreia, potrivit BBC.

Cu mai puțin de trei săptămâni până la ieșirea definitivă a Marii Britanii din Uniunea Europeană, Londra și Bruxelles-ul rămân pe poziții încă ireconciliabile în negocierile privind un acord post-Brexit, a anunțat o sursă din guvernul britanic.

Miercuri seară, premierul britanic Boris Johnson s-a aflat la Bruxelles unde a avut o discuție de peste trei ore cu președinta Comisiei Europene, Ursula von de Leyen, după care cei doi au convenit ca până duminică să ia o decizie fermă dacă negocierile vor continua sau nu.

Cele trei mari probleme nerezolvate sunt legate de drepturile de pescuit în apele britanice, concurența și modul în care vor fi rezolvate posibile dispute legate de respectarea unui acord.

Marea Britanie a părăsit Uniunea Europeană de la 1 ianuarie, dar a urmat o perioadă de tranziție de 11 luni cu scopul de a permite celor două părți să negocieze un acord.

Aceste negocieri sunt în plină desfășurare, dar Downing Street (biroul prim-ministrului) a transmis miercuri, după ultima rundă de negocieri la Bruxelles, că „rămân diferențe foarte mari", potrivit BBC.

La rândul său, ministrul de externe Dominic Raab a transmis că este „improbabil" ca negocierile să fie extinse mai departe de ziua de duminică.

Oficialii britanici au transmis că „lucrează fără încetare pentru a ajunge la un acord" dar nu vor accepta unul cu orice cost.

Șefii de stat și de guverne urmează să discute despre ultimele evoluții privind acordul post-Brexit în cadrul reuniunii Consiliului European care începe joi, chiar dacă subiectul nu se află pe agenta oficială a summit-ului.

Separat, Comisia Europeană a confirmat că o interdicție de călătorie în interiorul UE a cetățenilor din afara spațiului comunitar, ca măsură de prevenție în contextul pandemiei, se va aplica din 1 ianuarie și cetățenilor britanici. În prezent, doar opt state cu rate mici de infectare sunt exceptate, dar nu există niciun plan ca Marea Britanie să intre pe listă.

Statele membre au însă controlul asupra deciziilor privind propriile frontiere și pot lua decizii individuale privind accesul cetățenilor britanici.

Comisia Europeană a rezistat până acum presiunilor de a face publice planurile de urgență în caz de eșec în finalizarea unui acord post-Brexit pentru a nu afecta negocierile cu Marea Britanie și a încurajat Londra să meargă pe un scenariu fără acord.

Cu siguranță, planul actual privind circulația rutieră și aeriană vor elimina din temerile viitoarei relații post Brexit.

Finalizarea acordului cu UE depinde de acceptarea de către Marea Britanie a unor termeni-cheie, inclusiv acorduri cu privire la tot mai faimoasele „condiții de concurență echitabile”, chiar subiectul care se dovedește atât de greu de depășit în discuțiile bilaterale.

Într-o declarație a Comisiei Europene dată publicității joi dimineață se spune că există în prezent „o incertitudine semnificativă” cu privire la existența unui acord până la 1 ianuarie.

„Responsabilitatea noastră este să fim pregătiți pentru toate posibilitățile, inclusiv să nu avem un acord încheiat", a spus Ursula von der Leyen.

Comisia propune patru măsuri de urgență „pentru a atenua unele dintre perturbările semnificative” în cazul în care nu ar exista un acord:

  • Să asigure furnizarea de „anumite servicii aeriene” între Regatul Unit și UE timp de șase luni, cu condiția ca Regatul Unit să facă același lucru.
  • Să permită utilizarea certificatelor de siguranță a aviației în aeronavele UE fără întreruperi pentru a evita blocare lor la sol.
  • Să asigure conectivitatea de bază pentru transportul rutier de mărfuri și pasageri timp de șase luni, cu condiția ca Regatul Unit să facă același lucru.
  • Să permită posibilitatea accesului reciproc la pescuit navelor din Marea Britanie și UE în apele celuilalt timp de un an sau până la încheierea unui acord.

În lipsa unui acord, viitoarea relaţie comercială dintre UE şi Regat va fi guvernată de regulile Organizaţiei Mondiale a Comerţului, sinonime cu drepturi vamale sau cote, ceea ce alimentează riscul unui nou şoc economic suprapus celui al pandemiei.

XS
SM
MD
LG