Linkuri accesibilitate

Brexitul se amână, solicită Parlamentul de la Londra. Liderii UE decid pentru cât timp


Brexit, de Dan Perjovschi
Brexit, de Dan Perjovschi

Parlamentul britanic a decis prin vot o amânare de trei luni a Brexit, care trebuie acceptată de Uniunea Europeană. Camera Comunelor a votat cu 412 voturi pentru această rezoluție, doar 202 parlamentari fiind împotrivă, în această din urmă categorie înscriindu-se cei mai mulți dintre conservatori, partidul condus de premierul Theresa May.

Practic, Theresa May este mandată de Parlament să obțină de la Uniunea Europeană aprobarea ca ieșirea Marii Britanii din comunitate să nu se producă la 29 martie, cum se stabilise, ci la 30 iunie. O sarcină dificilă, dacă se ia în considerare că înțelegerile pe care May le-a negociat în două rânduri cu UE nu au fost acceptate de Parlamentul de pe Tamisa.

Chestorii Camerei Comunelor, în momentul anunțului votului
Chestorii Camerei Comunelor, în momentul anunțului votului

De răspunsul Uniunii Europene va depinde dacă va fi un Brexit rapid sau dacă se va prelungi. Săptămâna viitoare, șefii de stat și de guvern ai UE se reunesc și va anunța decizia Uniunii. Până atunci, Theresa May trebuie să obțină un mandat mai clar din partea parlamentarilor britanici. Adică, o decizie care implică Brexit cu sau fără acord.

Înaintea votului de la Londra, Donald Tusk, președintele Consiliului European a spus că speră să-i convingă pe liderii Uniunii să ofere Regatului Unit un Brexit lung. Situația este complicată, pentru că o amânare a Brexit ar însemna ca Marea Britanie să participe la alegerile europene din luna mai.

Toate voturile din ședința de joi seara au fost foarte strânse, arătând că sprijinul din propriul partid pentru premierul britanic este fragil. Potrivit BBC, moțiunea finală, de amânare a cu trei luni a ieșirii din UE, a primit voturi împotrivă inclusiv din partea unora dintre miniștrii propriului cabinet. Șapte la număr. Și în ședințele din zilele trecute, Theresa May nu a fost sprijinită de câțiva dintre miniștri, fapt fără precedent, în condițiile în care, în politica britanică un astfel de vot ar fi dus la demisia imediată a miniștrilor.

Theresa May, în urmă cu câteva zile, plecând de la Downing Street 10
Theresa May, în urmă cu câteva zile, plecând de la Downing Street 10

La Londra se vorbește deja despre plecarea din funcție a Theresei May, cel mai probabil curând după obținerea la Bruxelles a unui termen pentru Brexit. Theresa May a spus până în urmă cu câteva zile că Regatul Unit este pregătit tehnic pentru ieșirea din UE și că acordurile negociate cu UE vor fi acceptate de Parlament, însă, în ultimele trei zile, realitatea a contrazis-o.

Joi, parlamentarii au respins la scoruri categorice inclusiv propunerea opoziției laburiste de a se organiza un nou referendum.

Masa negocierilor la Consiliul European, al liderilor statelor membre
Masa negocierilor la Consiliul European, al liderilor statelor membre

Un purtător de cuvânt al Uniunii Europene a fost citat în presa londoneză cu afirmația că prelungirea termenului la care Marea Britanie părăsește Uniunea ar avea nevoie de acordul unanim al tuturor state membre. De asemenea, reprezentantul UE a mai spus că decizia aparține liderilor țărilor membre care vor judeca solicitarea britanicilor punând înainte necesitatea ca instituțiile europene să funcționeze și ținând seama de motivele și durata unei eventuale prelungiri a Brexitului.

Președintele Statelor Unite, Donald Trump, a spus că dezbaterea din Parlamentul britanic „sfâșie țara în două” și a adăugat că este nerăbdător să negocieze cu Londra un acord comercial de anvergură.

XS
SM
MD
LG