De aproape 100 de ani, familia lui Chris Chin cultivă sparanghel în Anglia de Vest. Anul acesta, el se teme că incertitudinea privind ieșirea Marii Britanii din UE ar putea duce la excludera lucrătorilor din Europa de Est, iar sparanghelul va rămîne necules, relatează Reuters.
Sparanghelul cultivat în Marea Britanie este considerat a fi unul dintre cei mai buni din lume, însă lipsa lucrătorilor sezonieri amenință industria. Greutăți similare întâmpină și mulți alți agricultori din Marea Britanie care se ocupă de fructe și legume și se bazează aproape în întregime pe lucrători migranți sezonieri din România și Bulgaria pentru locurile de muncă pe care britanicii nu le doresc, scrie cotidianul bulgar Dnevnik, citat de Rador
La ferma lui Chin, al cărei profit se ridică la peste 10 milioane de lire pe an, muncitorii culeg cu mâna cel mai bun sparanghel. Îl culeg câteodată de două ori pe zi, înainte de a fi trimis unor clienți precum Marks & Spencer și la cel mai mare supermarket britanic Tesco.
"Nu există sparanghel britanic pe rafturile supermarketului dv. fără lucrători sezonieri migranţi", a declarat Chin pentru Reuters. "Suntem într-adevăr într-un moment în care ori importăm muncitori, ori importăm sparanghel", a adăugat el.
Incertitudine
Anul acesta, echipa lui Chin trebuia să muncească mai mult pentru a găsi bulgari și români. Ei sunt confuzi din cauza procesului îndelungat cu privire la Brexit și sunt îngrijorați de modul în care vor fi acceptați de britanici, care în 2016 au votat pentru ieşirea din UE.
Deși compania familiei Chin, Cobrey Farms, a înregistrat 1.200 de muncitori care trebuie să înceapă să sosească la sfârșitul lunii, Chin se teme că mulți nu vor merge și că nu va putea să colecteze toată recolta. "Dacă avem cu 20% mai puțini oameni, atunci vom colecta cu 20% mai puțin sparanghel, cu 50% mai puţin ar putea să ne închidă", spune el.
Temerile lui Chin s-au intensificat după ce 20 dintre cei aproximativ 100 de muncitori care ar fi trebuit să ajute în ianuarie nu au apărut. Din cei 247 de lucrători, care ar fi trebuit să ajungă între 31 martie și 6 aprilie, 125 încă nu şi-au rezervat zboruri, a adaugat el. Dintre aceştia, 38 au lucrat anterior la Cobrey Farms.
Chin, care a votat pentru rămânerea în UE la referendumul pentru Brexit din anul 2016, spune că incertitudinea cu privire la drepturile de muncă ale esticilor și cât de mult timp pot rămâne, combinată cu declinul lirei, înseamnă că Germania și Olanda sunt considerate acum destinații mai atractive.
Bulgăroaica Elina Kostadinova (28 de ani) din Varna, care este manager la Cobrey Farms, a comentat că multi muncitori sunt îngrijoraţi să meargă în Marea Britanie din cauza Brexit. "Nu știu dacă vor fi bine primiţi în țară, cât timp vor putea să rămână, cum vor putea călători și ce îi așteaptă în viitor", a spus ea.
Fermele britanice plătesc, de obicei, lucrătorilor un salariu minim național de 7,83 lire sterline pe oră, plus prime în funcție de munca depusă. Potrivit lui Chin, ideea ca lucrătorii britanici să acopere golul este nerealistă. El nu așteaptă prea mult ajutor din partea supermarketurilor, unde volumul de vânzări a fost deja convenit pentru acest sezon și prețurile sunt fixe, exceptând circumstanțele excepționale.
Sectorul fructelor și legumelor din Regatul Unit se bazează în fiecare an la aproximativ 80 000 de lucrători sezonieri din UE. Odată erau copleșiți de cerere, însă agenții de ocupare a forței de muncă spun că în 2017 și 2018 se remarcă un aflux de lucrători din România şi Bulgaria, iar muncitorii au ales să meargă în alte țări ale UE.
În ultimele două sezoane, Marea Britanie a înregistrat o lipsă de aproximativ 10.000 de lucrători, amenințând aprovizionarea cu alimente și forțând fermele să plătească salarii și prime mai mari. La sfârșitul verii, deoarece muncitorii doresc să ajungă acasă, fermele vor oferi cazare gratuită și bani de drum, în încercarea de a îi convinge să rămână.