Linkuri accesibilitate

București: Marșuri pentru diversitate versus „normalitate”


Contrast: Bucharest Pride versus Marșul „Normalității”.
Contrast: Bucharest Pride versus Marșul „Normalității”.

Bucureștiul a fost sâmbătă locația fizică a dezbaterii ideologice din România cu privire la drepturile LGBT: după-amiaza, a avut loc Marșul „Normalității”, iar seara Bucharest Pride. 

Limita de participanți pentru ambele evenimente a fost de 500 de persoane. Cele două marșuri au fost organizate astfel încât participanții să nu se întâlnească, pentru a evita conflictul.

La Marșul „Normalității” au luat parte persoanele care se opun existenței și drepturilor comunității LGBT+. Evenimentul, organizat de Partidul Noua Dreaptă, a fost o contramanifestație la evenimentul Bucharest Pride și a urmat traseul Piața Victoriei - Dealul Patriarhiei.

Dintre cei 200 de participanți, majoritatea nu au purtat masca de protecție și nu au respectat cerințele de distanțare socială. Demonstranții au purtat pancarte cu mesaje anti-LGBT. Câțiva preoți au rostit rugăciuni.

Participantă la Marșul „Normalității”.
Participantă la Marșul „Normalității”.

Marșul comunității și susținătorilor LGBT Bucharest Pride, supranumit și Marșul Diversității, a început de pe strada Sevastopol și se va continua până în Piața Universității. Inițial blocat de primarul Nicușor Dan, marșul Pride a fost aprobat pentru 500 de participanți, o cifră mult mai mică decât cei 10.000 plănuiți.

Asociația Accept, care organizează Bucharest Pride, au cerut de repetate ori Primăriei permisiunea de a aduna o mulțime mai mare. Deși au circulat zvonuri că Accept ar fi avut un acord cu Jandarmeria conform căruia ar putea participa un număr mai mare de oameni, reprezentanții Accept au negat acest lucru, exprimându-și în continuare nemulțumirea cu privire la cifra redusă. Numărul aprobat a fost, într-un final, cu mult depășit.

Deși organizatorii au rugat participanții să poarte măști, o mică parte din participanții la Marșul Diversității nu s-au conformat. Atmosfera a fost definită prin culoare, dans și muzică.

Participant la Bucharest Pride.
Participant la Bucharest Pride.

Pe lângă dimensiunea ideologică, s-a remarcat și discrepanța de generație a participanților la cele două evenimente. De unde demonstranții de la Marșul „Normalității” au fost, în mare parte, mai vârstnici, majoritatea celor care au participat la Pride au fost tinerii.

Conform unui studiu Accept publicat în aprilie, 43% dintre români susțin recunoașterea parteneriatelor civile între persoanele de același sex, o atitudine mult mai tolerantă decât înainte. Empatia se leagă strâns de cunoaștere, potrivit studiului - cu cât cineva cunoaște persoane gay sau lesbiene mai direct, cu atât este mai deschis la ideea că aceștia merită protecție din partea legii.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Abonează-te la
„3 minute” de la Europa Liberă

Luni – vineri, scurt și cuprinzător

XS
SM
MD
LG