Linkuri accesibilitate

Buget 2021. Opoziție slabă, bugetele serviciilor secrete au trecut în 10 minute. Zero amendamente adoptate


Votul din Parlament pentru bugetul pe 2021 urmează să fie dat marți. Coaliția de guvernare a respins toate amendamentele Opoziției.
Votul din Parlament pentru bugetul pe 2021 urmează să fie dat marți. Coaliția de guvernare a respins toate amendamentele Opoziției.

Bugetul mai multor instituții a trecut rapid prin comisia de buget-finanțe, în prima jumătate de oră fiind votat bugetul a zece instituții cheie. Opoziția PSD a fost una blândă, cu puține intervenții.

Coaliția de guvernare a respins în comisia reunită de buget-finanțe toate amendamentele venite din partea PSD. Fără o luptă intensă în comisie, votul a tranșat repede problema.

Majorarea alocațiilor pentru copii și a salariilor profesorilor au fost respinse cu 25 de voturi venite din partea PNL, USR-PLUS și UDMR, în timp ce PSD a strâns doar 17 voturi pentru amendamentele depuse.

Tot la categoria respinse s-au numărat și amendamentele prin care se acordă 5% din PIB pentru Educație și 1% din PIB pentru cercetare și acordarea unui stimul pentru natalitate de 2.000 de lei. Ministerul de Finanțe a precizat că impactul bugetar pentru cele două măsuri era de peste 2% din PIB.

Ședința a decurs rapid, primele zece instituții având nevoie de doar 30 de minute pentru a le fi aprobate bugetele. Ritmul alert a luat prin surprindere șefii celorlalte instituții, fiind nevoie de mai multe pauze pentru că invitații nu ajunseseră la Parlament. Mai mult, fiecare trebuia să fie testat de COVID-19.

„Voi mai multe pauze faceți decât lucrați”, le-a spus în glumă liderul de grup al PSD celor din Coaliție.

Cele zece instituții care nu au avut probleme la votul privind bugetul sunt: Administrația Prezidențială, Camera Deputaților, Senat, Curtea de Conturi, Consiliul Legislativ, Curtea Constituțională, Avocatul Poporului, CNA, ANI și CNSAS.

Social-democrații au atras atenția că în bugetul Camerei Deputaților și Senatului au rămas banii pentru pensiile speciale, deși ele au fost eliminate. Ministerul de Finanțe a explicat că banii vor ajunge în fondul Camerei și Senatului și că vor trebui plătite pensiile speciale pentru primele două luni ale anului.

Prima instituție care s-a plâns de bugetul acordat a fost Consiliul Național al Audiovizualului. Ministerul de Finanțe a explicat că reducerea bugetului a avut în vedere faptul că nu se mai acordă vouchere de vacanță. Potrivit Finanțelor, din bugetul de 14 milioane de lei, 12 milioane de lei sunt pentru plata personalului.

Academia Română a cerut și ea suplimentarea bugetului, dar propunerea a fost respinsă.

Bugetele serviciilor secrete, un singur amendament AUR

Dacă în alți ani, bugetele serviciilor secrete generau dezbateri aprinse în Parlament, votul din acest an a decurs extrem de rapid. A existat un singur amendament, legat de bugetul SRI, dar a fost respins rapid.

În zece minute, au fost votate bugetele SIE, SPP, STS și SRI, toate instituțiile afirmând că se pot descurca cu bugetul alocat. Pentru aprobarea bugetelor au votat chiar și reprezentanții PSD.

  • SRI: 2,7 miliarde lei​
  • SIE: 390,7 milioane lei​
  • SPP: 397 milioane lei​
  • STS: 622,1 milioane lei​

La fel de rapid au trecut și bugetele Agenției Agerpres și Consiliul Concurenței.

Nervi la bugetul ministerului Energiei

Cea mai aprinsă și lungă dezbatere a fost în jurul bugetului ministerului Energiei, ea durând aproape 30 de minute. Discuția nu a fost legată însă exclusiv de buget sau de amendamentele depuse, ci mai multe minute au fost pierdute pentru a se răspunde unor întrebări legate de centrala nucleară de la Cernavodă.

Ministrul Energiei a precizat că reactoarele 1 și 2 funcționează, iar pentru reactoarele 3 și 4 sunt discuții avansate cu un consorțiu americano-canadiano-francez.

Deputații PSD au atras atenția asupra problemei minerilor din Valea Jiului. Virgil Popescu a susținut că în cazul complexului energetic Hunedoara, acesta se află în procedură de insolvență și are de returnat și o sumă primită ilegal ca ajutor de stat.

Nervii au cedat în timpul dialogului între Ilie Toma (PSD) și deputatul PNL, Florin Roman.

Florin Roman: „Luați-vă pastila!”

Ilie Toma: „Sunteți penibil!”

Florin Roman: „Sunteți un circar și un bufon!”

Ilie Toma: „Ați venit și ați cerut voturi și nu ați luat nimic”.

Florin Roman: „E un circar, a mai făcut o scenă cu coasa în Parlament. Guvernul a făcut ce trebuie.”

Bugetul ministerului Energiei fără vreo surpriză sau vreun amendament.

Ministrul de Interne: Am susținut protestele civilizate, nu titluri de genul Poliția se bate cu Jandarmeria!

Ministrul Bode a fost întrebat de ce se află polițiștii în stradă să protesteze dacă bugetul este unul satisfăcător.

„Pentru că le-au înghețat salariile. Susțin protestul, în limitele legii, civilizat și respectând prevederile legale. Nu am fost de acord cu manifestările unor sindicaliști, care, ieri, în fața Palatului Cotroceni, au încălcat legea, au fost sancționați, au împins colegii jandarmi, au împins gardurile de protecție. Așa ceva nu voi tolera niciodată! Nu pot apărea titluri de genul poliția se bate cu jandarmeria!”, a spus ministrul în timpul dezbaterilor pe buget.

De asemenea, ministrul a fost chestionat despre cum arată secțiile de Poliție. Ministrul a recunoscut că are și aici nemulțumiri.

PSD, ton calm, AUR aproape nu a existat. Ședința s-a terminat mai devreme

Prima zi din comisia de buget-finanțe s-a remarcat prin lipsa amendamentelor. Cele mai multe amendamente PSD, cu tentă socială, au fost respinse în prima oră. Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) nu și-a susținut toate amendamentele depuse, dar acestea au fost respinse oricum.

Programul inițial prevedea că lucrările comisiei de buget se vor finaliza după miezul nopții, ultima instituție fiind programată la 00.10. Ritmul rapid al lucrărilor a făcut ca Autoritatea Național Sanitară să primească votul asupra bugetului său cu trei ore mai devreme.

Comisia de buget-finanțe își va relua lucrările vineri, iar raportul final asupra bugetului pe 2021 urmează să fie dat sâmbătă. Coaliția de guvernare a decis ca votul final din plen să fie dat marți.

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG