Linkuri accesibilitate

Lukașenko își construiește o reședință în apropiere de Soci. Bugetul Belarusului, păgubit cu un miliard de dolari?


Vladimir Putin (dreapta) și Aleksandr Lukașenko, în timpul întâlnirii lor la reședința liderului rus din Soci, în iunie 2023
Vladimir Putin (dreapta) și Aleksandr Lukașenko, în timpul întâlnirii lor la reședința liderului rus din Soci, în iunie 2023

Complexul rezidențial al lui Aleksandr Lukașenko este în plină construcție la Soci și a fost depistat, într-o investigație comună, de jurnaliștii de la postul de televiziune Belsat și echipa BelPol, alcătuită în mare parte din foști reprezentanți ai structurilor de forță din Belarus.

Filmul investigației, intitulat „Povestea celui mai mare furt al lui Lukașenko”, relatează că noua reședință, estimată la 50 de milioane de dolari, este construită în satul-stațiune Krasnaia Poleana, raionul Adler, Soci. Terenul de peste 97,2 mii de metri pătrați aparținea Belarusului, care l-a primit în urma ratificării unui acord cu Rusia privind transferul reciproc de terenuri.

„Printr-un decret strict secret, Lukașenko a decis să vândă acest teren companiei rusești Complex-Invest. Iar printr-un alt decret, i-a permis companiei date să îl cumpere la jumătate din prețul inițial. De fapt, deja în primul decret prețul indicat era de câteva ori mai mic decât cel real”, susține reprezentantul BelPol, Vladimir Jigar.

În consecință, prețul terenului a ajuns să fie de 20 de ori mai mic decât valoarea reală. Dacă ar fi să calculăm consecințele acestei escrocherii, alături de altele descrise anterior, am constata că „bugetul de stat al Belarusului a pierdut aproximativ un miliard de dolari americani”, afirmă Vladimir Jigar.

Schema reședinței lui Lukașenko din Krasnaia Poleana
Schema reședinței lui Lukașenko din Krasnaia Poleana

Proprietatea din Soci a președintelui bielorus include, după cum notează autorii investigației, trei cottage-uri de elită cu o suprafață de peste 300 m2 fiecare, un hotel, mai multe restaurante, un complex sportiv, un chalet (vilă în stil elvețian) de peste 1.000 m2, piscine și alte spații de lux. Reședința ar putea servi drept loc de refugiu în cazul în care Lukașenko și familia sa ar decide să evadeze din Belarus, pur și simplu să viziteze Soci sau să o închirieze unor oligarhi ruși, de exemplu, consideră expertul BelPol.

Vile echipate cu sisteme de război electronic

BelPol susține, de asemenea, că lucrările de construcție a noii reședințe din Krasnaia Poleana sunt supravegheate personal de Viktor Șeiman, un apropiat a lui Lukașenko și singurul oficial bielorus de rang înalt care a lucrat alături de acesta din 1994, notează Radio Svoboda, serviciul rus al Europei Libere. Potrivit jurnaliștilor de la Belsat, Șeiman ar fi insistat să echipeze noua reședință cu sisteme de suprimare a dronelor, detectoare de metale, camere de termoviziune, monitorizare radiometrică și alte sisteme de securitate complexe.

În urmă cu o lună, BelPol a publicat o investigație care relata despre o altă reședință a lui Aleksandr Lukașenko, evaluată la cca 3 milioane de dolari, unde sunt înregistrați fiii, nurorile și nepoții liderului belarus.

În septembrie 2023, BelPol a publicat un o investigație despre o altă presupusă reședință a lui Lukașenko, situată în apropierea administrației sale din capitala Belarusului.

Potrivit publicației „Zerkalo”, Aleksandr Lukașenko deține actualmente cel puțin 17 reședințe. Palatul Independenței din Minsk este considerat cel mai de lux dintre acestea și reprezintă reședința oficială a lui Lukașenko. Experții susțin că numai infrastructura palatului a costat 250 de milioane de dolari.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

XS
SM
MD
LG