Linkuri accesibilitate

Bugetul 2021 a trecut de comisiile parlamentare în timp record și fără mari ifose


Premierul Florin Cîțu a vorbit în nenumărate rânduri despre un „buget al investițiilor”. Opoziția îl acuză însă de austeritate

După acest pas, luni vor avea loc dezbaterile, iar marți ar urma să fie dat un vot final pe buget.

Comisiile reunite pentru buget, finanţe şi bănci ale Parlamentului au avizat favorabil, sâmbătă, bugetul Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale (MMPS) pentru anul 2021. A fost printre puținele momente în care parlamentarii Puterii și cei ai Opoziției au ridicat tonul. După vot, ministrul de resort Raluca Turcan a spus că se aștepta la dezbateri aprinse în comisiile reunite, însă „astăzi, nivelul discuției a fost coborât mult prea jos”.

Bugetul a fost construit cu maximum de atenție și practic am drămuit fiecare leu în bugetul de stat. De aceea, sumele și în bugetul de stat, și în bugetul de asigurări sociale sunt mai mari și decât în anul 2020, și decât în 2019. Efortul bugetar pentru majorarea alocațiilor este în total de 9,8 miliarde de lei, ceea ce înseamnă aproximativ 1 la sută din PIB, ceea ce înseamnă că o altă majorare practic ar duce la ieșirea din deficitul bugetar asumat de guvern și susținut de noi toți” - a transmis ulterior Raluca Turcan, care a lăsat să se înțeleagă că un vot al Parlamentului va stabili dacă vor mai crește sau nu alocațiile,

Referitor la pensiile speciale, ministrul Muncii a arătat, din nou, spre legislativ, chiar dacă la nivelul Coaliției de guvernare s-a format un grup special de lucru:

Noi vom la dipoziție cîâteva variante de abordare a pensiilor speciale, însă ține de votul Parlamentului, pentru că lucruul acesta se face prin proiect de lege, dezbatere parlamentară și mi-aș dori să se întâmple cât mai repede. (...) La nivelul coaliției s-a anunțat un grup de lucru pe pensii speciale și în acest grup de lucru noi vom trimite variantele făcute de minister”, a mai spus Raluca Turcan.

„Nu e un buget de dezvoltare, e unul de mentenanță. Se spune despre cercetare ca e Cenușereasa miniserelor, dar am încredere că împreună cu premierul Cîțu o să scriem finalul fericit al al poveștii ăsteia, însă nu anul ăsta e petrecerea de succes”, a transmis sâmbătă și Ciprian-Sergiu Teleman, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării

Coaliția de guvernare a respins în comisia reunită de buget-finanțe toate amendamentele venite din partea PSD. Iar propriilor parlamentari li s-a interzis să depună amendamente.

Bugetul pe 2021 e construit pe un produs intern brut de 1.117 miliarde de lei, în creştere cu aproximativ 7% în termeni nominali faţă de PIB-ul de 1.040 mld. lei din 2020. Planul de venituri și cheltuieli ar urma să permită României să se încadreze în ținta de deficit asumată, de 7,1%.

Forțele ucrainene resping atacurile rusești „nelimitate" pe frontul din Donețk
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:36 0:00
XS
SM
MD
LG