Linkuri accesibilitate

Bugetul, pe înțelesuri diferite între PSD și primari


Desenul zilei, Dan Perjovschi, buget 2019

O nouă rundă de negocieri între Guvern și primarii marilor orașe a eșuat, miercuri, cheltuielile sociale ale primăriilor urmând să rămână pe umerii administrației locale.

La întâlnirea care a durat mai bine de trei ore, Liviu Dragnea, liderul PSD, a spus că nu va rămâne nicio localitate fără bani. „Orice municipiu, orice localitate, dacă nu va putea acoperi cheltuielile, va primi bani de la Guvern”, a spus președintele social-democraților.

Practic, este vorba despre nemulțumirea primarilor care spun că Guvernul le crește la 60% cota din impozitul pe venit care le rămâne administrațiilor locale. Însă, primarii mai reclamă și faptul că toate cheltuielile sociale, de la ajutoarele pentru persoanele cu dizabilități până la casele de bătrâni și copii, vor fi o povară greu de dus pentru administrații. „Nu vom avea dezvoltare”, au spus la unison și miercuri edilii orașelor, aflați în al treilea an de mandat.

De cealaltă parte, Liviu Dragnea spune că mai mulți bani din colectarea TVA se vor îndrepta spre primării și consilii județene, iar fondurile alocate la nivel național către administrația locală vor crește cu 27% în bugetul pe 2019. Sursele, impozitul pe venit și TVA.

Gheorghe Falcă, primar de Arad și membru PNL, a spus că, fiind vorba despre venituri fluide, nu se poate vorbi de o creștere, ci de o povară pe care cetățenii o vor deconta. El l-a citat pe liderul PSD, care i-a replicat „Ce vreți? Bugetul trebuie închis cumva”.

Pe alt tronson, negocierile au marcat o schimbare de ton în războiul dintre Liviu Dragnea și Gabriela Firea, primarul Capitalei. Firea nu a mai dat declarații la finalul dezbaterilor, deși cu o zi înainte anunțase că tăierea cu 25% a bugetului Bucureștilor o determină să dea în judecată Guvernul.

Primarul Capitalei și cei șase primari PSD de sectoare vor avea joi o nouă întâlnire cu ministrul de Finanțe pentru noi negocieri. Liviu Dragnea a spus că banii pe care îi vor avea toți colegii săi de partid care administrează Bucureștiul vor fi administrați în comun, „cu proiectele pe masă”.

Urmează negocieri și în zilele următoare, în condițiile în care și UDMR, și ALDE, partenerii de guvernare ai PSD, și-au arătat nemulțumirea. Bugetul, care a fost anunțat cu o rată de 5,5% creștere economică și cu un deficit bugetar sub 3%, ar putea fi adoptat de Guvern în ședința de vineri.

Forțele ucrainene resping atacurile rusești „nelimitate" pe frontul din Donețk
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:36 0:00
XS
SM
MD
LG