Linkuri accesibilitate

Bugetul UE multianual va cuprinde și un fond destinat redresării țărilor afectate de pandemie


Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen
Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a prezentat miercuri în fața Parlamentului European (PE) o nouă propunere privind viitorul cadru financiar multianual (pentru perioada 2021-2027) la pachet cu o propunere de creare a unui fond de redresare economică menit să atenueze efectele crizei provocate de pandemia de coronavirus.

De viitorul pachet european cu măsuri de redresare economică vor beneficia în special ţările grav afectate de pandemia de coronavirus. Acesta va include noi investiţii, scheme financiare de susţinere a sectorului sanitar şi propuneri de noi venituri pentru bugetul multianual al UE, potrivit Reuters şi EFE.

Von der Leyen nu a anunțat nici când va face publice aceste propuneri și nici nu a dat cifre concrete, pe care le promisese pentru săptămâna aceasta sau cea viitoare. Ea a spus, însă, că fondurile din schema de redresare vor fi canalizate prin intermediul bugetului multianual, astfel încât Parlamentul European să poată controla modul în care sunt cheltuite.

Majoritatea acestor fonduri vor fi destinate susținerii politicilor guvernamentale în domeniul investițiilor publice și reforme conforme cu noile politici europene legate de combaterea schimbărilor climatice şi de digitalizarea economiei.

„Vor fi disponibile pentru toate statele membre, fie că sunt sau nu în zona euro, şi se vor axa pe zonele din UE care au fost cele mai afectate şi unde nevoile de rezilienţă sunt mai mari'', a spus Von der Leyen, citată de Agerpres.

Planul avut în vedere va căuta să mobilizeze şi investiţiile private, întrucât, a explicat şefa executivului comunitar, criza ''a sporit necesitatea investiţiilor private''.

În acest sens, Comisia va propune crearea unui nou instrument de investiţii strategice pentru mobilizarea capitalului către industrii cheie pentru economia europeană şi autonomia ei strategică, printre care Von der Leyen a menţionat sectorul farmaceutic.

Va fi de asemenea finanţat un ''program de sănătate european'', despre care de asemenea nu a oferit detalii.

În ansamblu, a sintetizat preşedinta Comisiei Europene, planul european avut în vedere ''va merge în direcţia unde necesităţile sunt cele mai mari şi unde are cel mai mare potenţial'', va fi pe termen scurt şi se va concentra pe primii ani ai redresării în urma pandemiei.

XS
SM
MD
LG