Linkuri accesibilitate

Bulgaria a schimbat legislația privind violențele împotriva femeilor, în urma protestelor masive din stradă


Mai multe zile la rând, oamenii au manifestat împotriva legilor laxe privind violența domestică.

Adunarea Națională Bulgară a aprobat pe 7 august modificări ale Codului Penal și ale legii privind protecția împotriva violenței domestice în urma unui caz șocant de abuz asupra unei tinere de 18 ani, care a stârnit proteste în masă. Femeia a fost mutilată de fostul iubit.

Deputații, reuniți în sesiune extraordinară, au adoptat modificările 144 de voturi pentru și 58 împotrivă.

Modificările prevăd dreptul la protecție pentru persoanele care au suferit violență în contextul unei relații intime sau pentru victimele violenței care nu sunt nici căsătorite cu potențialul lor agresor și nici nu se află într-o relație reală. Opt parlamentari s-au abținut.

Mii de oameni au organizat mitinguri de protest în Sofia și în alte orașe bulgare, după ce o femeie din centrul orașului Stara Zagora a fost bătută și tăiată de mai multe ori cu un cuțit de iubitul ei.

Incidentul a fost făcut public abia pe 28 iulie, în urma frustrării familiei victimei față de ritmul lent al anchetei.

Manifestanții furioși au cerut o revizuire a legislației și măsuri de protecție îmbunătățite pentru femei, purtând bannere pe care scria „Nici o femeie mai mult”.

Suspectul în vârstă de 26 de ani, identificat în presă drept Georgi Georgiev, a fost arestat după atac, dar un tribunal din Stara Zagora l-a eliberat ulterior după ce a calificat rănile femeii drept „uşoare”.

Bulgaria. Mii de persoane protestează față de violența domestică
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:07 0:00

El a fost rearestat pe 31 iulie pe fondul indignării publice, iar parchetul a anunțat că „accelerează” ancheta.

După schimbarea legii tânăra de 18 ani al cărei caz de abuz domestic a declanșat protestele de la nivel național a mulțumit bulgarilor pentru sprijinul acordat.

„Vă mulțumesc că m-ați susținut, că v-ați gândit la mine, că v-ați rugat pentru mine și că v-ați luptat cu mine în această perioadă foarte înfricoșătoare pentru mine”, a spus Debora Mihailova într-un mesaj video pe Facebook.

Statisticile poliției bulgare arată că 18 femei au fost ucise în primele trei luni ale acestui an de către partenerii lor suspectați. Activiștii pentru drepturile femeilor spun că numărul este mult mai mare.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

XS
SM
MD
LG