Linkuri accesibilitate

Bulgaria a votat împotriva Laurei Kovesi


Zi decisivă mâine pentru Laura Codruța Kovesi care candidează pentru fotoliul de procuror șef al Uniunii Europene
Zi decisivă mâine pentru Laura Codruța Kovesi care candidează pentru fotoliul de procuror șef al Uniunii Europene

Presa bulgara: „Candidatul francez apare mai degrabă ca un funcționar spre deosebire de Kovesi care și-a făcut un nume prin combaterea corupției la nivel înalt”.

Bulgaria a votat împotriva Laurei Kovesi, informează ziarul sofiot „Sega” (Acum) citând diplomați anonimi de la Bruxelles. La ședința comisiei COREPER II (Comitetul reprezentanților premanenți), ambasadorul bulgar a fost ferm împotriva favoritei, până atunci, pentru postul de procuror-șef european.

Cele 50 de puncte în favoarea candidatului francez, Jean-Francois Bohnert, reprezintă o surpriză, scrie ziarul sofiot după ce informează despre „atacul fără precedent al guvernanților de la București împotriva ex-șefei Direcției Naționale Anticorupție”.

Nu este exlusă o poziție în favoarea lui Kovesi în Parlamentul european, ceea ce va complica situația, prognozează „Sega”.

News.bg informează că guvernanții de la București și Sofia sunt nemulțumiți de modul categoric în care Kovesi a combătut corupția la nivel înalt.

Premierul bulgar Boiko Borisov și procurorul șef Sotir Țațarov au criticat de mai multe ori metodele folosite de ea. Borisov s-a plâns că anchetarea miniștrilor români împiedică rezolvarea unor probleme ale relațiilor bilaterale.

Comentând combaterea corupției, Borisov a declarat la un forum al partidului său GHERB în martie 2015 – „Nu vă luați după România. Trebuie să privim la Germania și la alte țări în care există o adevărată supremație a legii... Bulgaria are nevoie de liniște. Am trecut prin perioada în care politicieni încatușați apăreau la televizor.”

Într-un interviu analistul Svetoslav Terziev constată că poziția guvernanților bulgari fața de candidatura lui Kovesi diferă de cea a societății civile.

„Politicienii noștri nu sunt dispuși să sprijine un candidat care promite confiscarea averilor ilicite”, a spus Terziev, adaugând - „Candidatul francez apare mai degrabă ca un funcționar spre deosebire de Kovesi care și-a făcut un nume prin combaterea corupției la nivel înalt”.

Analistul Ivo Injev a constatat că eventuala alegere a Laurei Kovesi în postul de procuror general european provoacă neliniști în țara aflata în top-ul corupției europene.

Partidul „Bulgaria democrată” a adresat un apel eurodeputaților bulgari să voteze în favoarea lui Kovesi. În declarația data publicității se arată că solidaritatea europeană nu trebuie să aparțină hoților ci oamenilor cinstiți.

XS
SM
MD
LG