Linkuri accesibilitate

Alegeri anticipate în Bulgaria după eșecul formării unui nou guvern de coaliție


Georgi Svilenski, membru al Partidului Socialist din Bulgaria, a spus că actuala criză politică e rezultatul luptei dintre cei care vor să apere corupția și cei care vor să o protejeze.
Georgi Svilenski, membru al Partidului Socialist din Bulgaria, a spus că actuala criză politică e rezultatul luptei dintre cei care vor să apere corupția și cei care vor să o protejeze.

Partidul Socialist din Bulgaria a renunțat la planurile sale de a propune un nou guvern de coaliție după ce nu a reușit să formeze o majoritate în parlament. Decizia duce la organizarea de alegeri anticipate.

Cel mai probabil, acestea vor avea loc în octombrie, iar până atunci președintele Rumen Radev va trebui să numească un guvern interimar.

Socialiștii au făcut a treia și ultima încercare de a forma un guvern după ce guvernul de coaliție al prim-ministrului reformist pro-occidental Kiril Petkov a demisionat luna trecută în urma unei moțiuni de cenzură.

„Ceea ce s-a întâmplat astăzi le-a arătat bulgarilor cine se află de ce parte a acestei linii de demarcație, oamenii și partidele care vor să lupte împotriva corupției și cei care vor să protejeze corupția”, a declarat reporterilor Georgi Svilenski, un membru de rang înalt al Partidului Socialist.

Socialiștii au convenit cu partenerii lor din guvernare asupra unui program de șase luni pentru a lupta împotriva corupției și a oferi măsuri pentru a ajuta afacerile să combată majorările de prețuri, dar nu au reușit să asigure sprijinul unui fost aliat, partidul ITN.

Tentativa socialiștilor de a forța un vot în parlament asupra programului lor de guvernare a fost respinsă de deputați, arătând clar lipsa majorității.

Blocajul politic extins pe fondul creșterii inflației și al războiului din Ucraina este probabil să pună în pericol accesul la miliarde de euro din fondurile UE de redresare pentru Bulgaria, cel mai sărac stat membru al blocului, și să afecteze perspectivele de aderare la zona euro în 2024.

XS
SM
MD
LG