Linkuri accesibilitate

Bulgaria ar putea bloca aderarea Macedoniei de Nord la UE


Comisia comună de negocieri Bulgaria - Macedonia de Nord

Bulgaria amenință că va întârzia drumul Macedoniei de Nord spre statutul de membru al Uniunii Europene pentru o dispută privind istoria și limba.

Ministerul de Externe de la Sofia a anunțat vineri că a informat Comisia Europeană că Sofia va bloca așa-numitul cadru de negociere pentru Macedonia de Nord, care urmează să fie baza lansării formale a negocierilor de aderare la UE.

Bulgaria vrea ca Macedonia de Nord să recunoască originile bulgare ale identității și limbii sale și, astfel, să oprească orice revendicare privind o minoritate macedoneană din Bulgaria.

Skopje insistă de mult timp că limba macedoneană este una sud-slavică distinctă care formează parte a culturii și identității naționale, în timp ce Sofia afirmă că macedoneană este un dialect regional al bulgarei.

În comunicatul oficial, Ministerul de Externe de la Sofia insistă ca solicitările sale să fie incluse în cadrul de negociere.

Bulgaria a respins o declarație a Consiliului UE care însoțește cadrul de negociere, afirmând că un astfel de document „nu este un instrument obligatoriu din punct de vedere juridic și nu oferă garanțiile legale solicitate de Bulgaria”.

Oficialii din cele două state au purtat discuții în ultimele două săptămâni pentru a încerca să rezolve diferendele înainte de întâlnirea miniștrilor de Externe ai Uniunii Europene care va avea loc pe 17 noiembrie.

Disputa reprezintă o nouă provocare pentru Skopje, care a semnat un acord istoric cu Grecia în 2018 prin care a luat numele de Macedonia de Nord în loc de Macedonia și a deblocat astfel o altă dispută care bloca drumul spre Uniunea Europeană.

În martie, liderii Uniunii Europene au dat Macedoniei de Nord și Albaniei aprobarea formală pentru a începe negocierile de aderare.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

Urmările distrugerii barajului Nova Kakhovka din regiunea ucraineană Herson
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:47 0:00
XS
SM
MD
LG