Linkuri accesibilitate

Bulgaria blochează negocierile de aderare la UE a Macedoniei de Nord


Ministrul bulgar de Externe, Ekaterina Zaharieva
Ministrul bulgar de Externe, Ekaterina Zaharieva

Bulgaria a refuzat marți să aprobe cadrul de negociere a aderării la Uniunea Europeană pentru Macedonia de Nord, blocând efectiv demararea oficială a negocierilor de aderare cu vecinul său mai mic din Balcani, arată Reuters.

Ministrul de externe, Ekaterina Zaharieva, a declarat că Sofia nu poate sprijini deocamdată începerea negocierilor de aderare, îndelung amânate, între cei 27 de membri ai UE și statul cu capitala la Skopje din cauza disputelor cu privire la istorie și limbă.

„Bulgaria, în această etapă, nu poate sprijini proiectul cadrului de negocieri cu Republica Macedonia de Nord și organizarea primei conferințe interguvernamentale”, a spus Zaharieva, citată de Reuters, după ce miniștrii UE au discutat subiectul într-o întâlnire online.

Lansarea oficială a discuțiilor privind aderarea Macedoniei de Nord și a Albaniei era de așteptat să aibă loc la o conferință interguvernamentală din decembrie. În schimb, Bulgaria sprijină cadrul de negocieri pentru Albania.

În urma unei întâlniri video a miniștrilor europeni, germanul Michael Roth, a cărui țară deține președinția UE, a declarat că revine Bulgariei și Macedoniei de Nord să își rezolve disputa înainte ca liderii UE să permită începerea discuțiilor de aderare.

„Vrem să fim de ajutor, vrem să clarificăm calea cât mai mult posibil, astfel încât să putem începe aceste conferințe interguvernamentale", a mai spus Roth într-o conferință de presă online.

Miscarea Bulgariei reprezintă o provocare suplimentară pentru fosta republică iugoslavă, care a trebuit să fie de acord să adauge cuvântul „Nord” la numele său oficial pentru a-și clarifica raportul cu Grecia.

Macedonia de Nord și Albania au trebuit apoi să aștepte până în luna martie a acestui an pentru a obține undă verde pentru discuțiile de aderare la UE, după ce Franța și-a exprimat scepticismul în 2019 cu privire la palmaresul lor privind democrația și combaterea corupției.

Macedonia de Nord, Albania și alte patru țări din Balcanii de Vest - Bosnia, Kosovo, Muntenegru și Serbia - încearcă să adere la UE în urma războaielor etnice din anii 1990 care au dus la dezintegrarea Iugoslaviei.

Aducerea Balcanilor de Vest în UE va contribui la creșterea nivelului de trai și la contrabalansarea influenței ruse și chineze în regiune, spun susținătorii aderării la UE.

Bulgaria, care a făcut presiuni pentru integrarea în UE a Balcanilor de Vest, dorește garanții în cadrul negocierilor pe care Skopje le va acorda unui tratat de prietenie din 2017 cu Sofia, care se ocupă în principal de probleme istorice.

Sofia caută, de asemenea, garanții că Macedonia de Nord nu va susține nicio cerere pentru o minoritate macedoneană în Bulgaria. De asemenea, dorește ca documentele oficiale ale UE să evite menționarea „limbii macedonene”, despre care se spune că derivă din bulgară.

XS
SM
MD
LG