Linkuri accesibilitate

Bulgaria: Ciocniri între poliție și protestatari la un miting antiguvernamental


Protestatar arestat în forță în Bulgaria
Protestatar arestat în forță în Bulgaria

Mai multe persoane au fost rănite, iar forțele de ordine au operat și arestări, după ce protestatarii s-au ciocnit cu poliția în a 56-a zi de proteste antiguvernamentale din Bulgaria.

În Sofia, protestatarii au încercat să rupă cordonul de poliție, care era păzit de zeci de ofițeri echipați cu scuturi și căști și care au folosit și vehicule blindate pe post de barieră.

Ciocniri între protestatari și polițiști în Sofia
Ciocniri între protestatari și polițiști în Sofia

Ei au făcut uz de gaze iritante nu doar împotriva protestatarilor, dar și a jurnaliștilor și a cameramanilor. Cel puțin 8 persoane au fost arestate.

Reporterii de la Serviciul bulgar al RFE/RL au transmis că au văzut polițiști care au folosit forță excesivă în momentul arestărilor a cel puțin două persoane. Protestatarii au fost puși cu fața pe asfalt, iar polițiștii țineau genunchiul pe corpul lor.

În timpul protestului, demonstrații au aruncat diverse obiecte și au folosit chiar și cocktailuri Molotov împotriva forțelor de ordine.

Protestatarii aruncă cu pietre în cordonul de poliție din fața Parlamentului
Protestatarii aruncă cu pietre în cordonul de poliție din fața Parlamentului

Biroul de presă al Poliției a transmis că cel puțin 20 de ofițeri au fost răniți, inclusiv unul care a fost internat în spital după ce a fost lovit în cap.

Protestul a survenit chiar în prima zi de când Parlamentul s-a reunit după vacanța de vară, motiv pentru ca mii de persoane să organizeze o manifestație în jurul clădirii legislativului din Sofia.

Ei au cerut demisia premierului Boiko Borisov și a guvernului său și alegeri anticipate. De asemenea, este cerută și demisia procurorului general Ivan Geshev.

Protestele din Bulgaria au început la mijlocul lunii iulie când oamenii au ieșit în stradă nemulțumiți de ceea ce numesc favorizarea de către guvern a oligarhilor puternici din spatele scenei.

Pe 21 iulie, guvernul lui Borisov a supraviețuit unui vot de încredere în parlament, al cincilea astfel de vot de la preluarea puterii în 2017.

Protestele vin și pe fondul tensiunilor în creștere dintre președintele Rumen Radev (socialist) și guvernul de centru-drepta condus de Boiko Borisov (GERB) înainte de alegerile generale din martie 2021.

XS
SM
MD
LG