Linkuri accesibilitate

Bulgaria expulzează un diplomat rus, acuzat de spionaj


Un bărbat poartă un tricou cu portretul lui Vladimir Putin la întâlnirea anuală a rusofililor din Bulgaria, la scurt timp după ce un Nikolai Malinov, fost parlamentar socialist și lider al unor ONG-uri rusofile, a fost acuzat de spionaj în favoarea Rusiei.
Un bărbat poartă un tricou cu portretul lui Vladimir Putin la întâlnirea anuală a rusofililor din Bulgaria, la scurt timp după ce un Nikolai Malinov, fost parlamentar socialist și lider al unor ONG-uri rusofile, a fost acuzat de spionaj în favoarea Rusiei.

Ministerul bulgar de externe a anuțat expulzarea unui diplomat rus, acuzat de spionaj, după ce Federația Rusă nu a dat curs solicitării de retragere a acestuia, scrie serviciul bulgar al Europei Libere.

Ministerul anunțase inițial că unul dintre cei nouă secretari ai Ambasadei Rusiei a părăsit Bulgaria la 28 octombrie. Ambasada rusă a confirmat, la 30 octombrie, că a fost notificată că diplomatul său, suspectat de spionaj, a fost declarat persona non grata și că trebuie să părăsească țara în 24 de ore. Reprezentanța diplomatică a Rusiei a mai anunțat și că termenul va fi respectat.

La Moscova, Alexandr Grușko, ministrul adjunct de externe, a anunțat că Rusia va expulza, la rândul său, un diplomat bulgar.

Numele diplomatului rus acuzat de spionaj nu a fost dezvăluit de autoritățile bulgare. De asemenea, ancheta privind acuzațiile de spionaj a fost suspendată, din motive de imunitate diplomatică.

Suspectul de spionaj a fost acuzat că a participat la întâlniri conspirative alături de oficiali bulgari de rang înalt, dintre care unii aveau acces la informații clasificate despre Bulgaria, NATO și afaceri ale UE.

Parchetul General de la Sofia a arătat că diplomatul rus suspectat de spionaj intenționa să plaseze informațiile în străinătate.

Bulgaria a devenit membră a NATO în martie 2004 și a aderat la Uniunea Europeană în 2007, în același val cu România.

Siteul Mediapool a remarcat că este pentru prima dată după 2001 când este expulzat - prin anunț public - un diplomat rus.

Anul trecut, Bulgaria nu s-a alăturat țărilor membre ale NATO și UE care au anunțat expulzarea unor diplomați ruși ca replică la atacul cu neurotoxină la adresa unui fost spion rus, care defectase în Marea Britanie.

În luna septembrie, Nikolai Malinov, fost parlamentar al Partidului Socialist din Bulgaria, a fost pus sub acuzare pentru spionaj și spălare de bani în favoarea a două organizații rusești.

Procurorii bulgari au spus că Malinov colabora cu două organizații ruse - Societatea Vulturul cu Două Capete și Institutul rus de Studii Strategice - în încercarea de a influența politica externă a Sofiei cu privire la Occident și Rusia.

Sofia l-a declarat, de asemenea, persona non grata pe influentul oligarh rus Konstanin Malofeiev, interzicându-i să mai intre în Bulgaria pentru zece ani, după un scandal de spionaj. Malofeiev are interdicție de intrare în UE și SUA din cauza susținerii pe care a acordat-o separatiștilor din estul Ucrainei.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG