Linkuri accesibilitate

Bulgaria. Un candidat la prezidențialele este acuzat de atacul asupra unui centru LGBT


Centrul Rainbow Hub, după vandalizarea acestuia, care a avut loc pe 30 octombrie 2021.
Centrul Rainbow Hub, după vandalizarea acestuia, care a avut loc pe 30 octombrie 2021.

Comisia Electorală Centrală a Bulgariei i-a ridicat, luni, imunitatea lui Boyan Rasate, un candidat al extremei-dreapta la alegerile prezidențiale de pe 14 noiembrie, după ce acesta a participat la vandalizarea Rainbow Hub, un centru comunitar LGBT din Sofia.

Ridicarea imunității vine după ce, cu câteva ore înainte, procurorul șef al Bulgariei, generalul Ivan Geshev, a depus o solicitare în acest sens pentru ca Rasate să poată fi pus sub acuzare.

Potrivit biroului lui Geshev, procurorii au adunat suficientă evidență pentru a-l putea acuza pe politicianul extremist „de fapte care încalcă grav ordinea publică”.

Pe 30 octombrie, un grup de aproape zece oameni au pătruns în incinta Rainbow Hub și au vandalizat interiorul acesteia. Gloria Filipova, activistă și coordinator al proiectului Bilitis, care militează pentru drepturile LGBT din Bulgaria, susține că a fost lovită cu pumnul în față de Rasate. Potrivit acesteia, Rasate avea la el un cuțit.

„Biroul nostru și centrul comunitar LGBTI din Sofia – Rainbow Hub – au fost atacate în această seară în timpul unei adunări a comunității trans”, a scris Fundația Bilitis pe Twitter. „Liderul atacului, Boyan Rasate, este bine cunoscut pentru acțiunile și declarațiile sale împotriva comunității LGBT și candidează în prezent pentru funcția de președinte în Bulgaria”.

„Tot ce mi-am dorit ca scop a fost crearea de spații sigure pentru comunitatea noastră”, a scris, de asemenea, pe Twitter Gloria Filipova. Fundația Bilitis a organizat o campanie de strângere de fonduri pentru a ajuta la reabilitarea centrului afectat.

Născut Boyan Stankov în 1971, Rasate este fondatorul Uniunii Național Bulgare (BNS), un partid ultranationalist ce se identifică drept patriotic și care are ca scop protejarea valorilor bulgare.

Într-o emisiune la Nova TV, acesta a refuzat să spună dacă a fost implicat în atacul de sâmbătă, însă a declarat că centrul comunitar ar fi trebuit să se aștepte la un asemenea atac. Atacul a fost condamnat de mai multe partide politice din Bulgaria, dar și de 11 ambasade de la Sofia. Ambasadorii Statelor Unite, Australiei, Canadei și a altor opt țări din vestul Europei au vizitat centrul pentru a-și arăta solidaritatea față de comunitatea LGBT.

Atacul nu este primul împotriva comunității LGBT organizat de Rasate. În 2008, acesta a fost condamnat la șase luni de închisoare pentru un alt atac homofobic în timpul primei parade Pride din Bulgaria.

  • 16x9 Image

    Sorin Dojan

    Absolvent in Drept la Universitatea Queen Mary din Londra, a ales jurnalismul din pasiune pentru oameni si povestile lor de viata. Anterior, a lucrat ca Editor Asistent la diferite publicatii academice, precum Queen Mary Human Rights Review si Women's History Review.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG