Linkuri accesibilitate

Bulgaria: ministrul demisionar al mediului, pus sub acuzare


Neno Dimov și-a dat demisia din funcția de ministru al Mediului pe 10 ianuarie.

Procurorii bulgari l-au pus oficial sub acuzare pe ministrul demisionar al mediului, Neno Dimov, pentru proasta gestionare a rezervelor de apă în zona orașului Pernik, situat în partea vestică a țării.

Neno Dimov, care riscă până la opt ani de închisoare, și-a dat demisia pe 10 ianuarie, la o zi după ce a fost arestat preventiv.

Procurorii îl acuză pe Dimov că ar fi permis furnizarea de apă pentru consumatorii industriali, cu toate că a fost informat că apa din baraj, singura sursă de apă potabilă pentru orașul de 70.000 de locuitori și pentru zona înconjurătoare, a scăzut îngrijorător de mult.

„Aproximativ 97.000 de persoane nu vor avea acces normal la apă potabilă pentru următoarele cinci luni, dar ar fi avut dacă ministrul și-ar fi exercitat autoritatea”, a spus procurorul bulgar Angel Kanev.

Dimov a negat că ar fi făcut ceva greșit și a spus că criza de apă este rezultatul vremei secetoase și al unui management deficitar al facilității de apă locale.

Furia locuitorilor din Pernik, situat la 40 de kilometri de Sofia, a crescut începând din 18 noiembrie, atunci când autoritățile municipale au introdus restricții legate de folosirea apei din cauza lipsei de apă din Barajul Studena.

Inițial, apa a fost disponibilă pentru 10 ore pe zi, însă ulterior programul a fost redus la șapte ore pe zi.

Restricțiile, aplicate și unui alt oraș și altor șase sate învecinate, au fost programate să rămână în vigoare circa cinci luni.

Raționalizarea a dus la proteste și la solicitarea ca guvernul să demisioneze, pe fondul acuzațiilor de management deficitar și abateru ale oficialilor locali de la compania de furnizare de apă și ai administrației municipale.

Forțele ucrainene resping atacurile rusești „nelimitate" pe frontul din Donețk
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:36 0:00
XS
SM
MD
LG