Linkuri accesibilitate

O regizoare din Bulgaria a ajuns în închisoare după ce a ars un steag rusesc


Alexandra Mileva spune că a fost „incredibil de supărată” de ceea ce a văzut în timp ce filma un documentar în Ucraina, luna trecută.
Alexandra Mileva spune că a fost „incredibil de supărată” de ceea ce a văzut în timp ce filma un documentar în Ucraina, luna trecută.

Regizoarea bulgară Alexandra Mileva a fost arestată după ce a dat foc unui steag rusesc în centrul Sofiei pentru a protesta față de agresiunea militară rusă din Ucraina. Acum, liberă și achitată de acuzațiile de huliganism, ea a vorbit cu RFE/RL despre modul în care o călătorie recentă în Ucraina a provocat protestul său dramatic.

În timp ce filma un documentar în Ucraina, în luna august, regizoarea bulgară Alexandra Mileva a vizitat Novohrodivka din regiunea Donețk, un oraș amenințat de înaintarea trupelor ruse.

„Filmam cu niște bătrâni care stăteau pe o bancă și, la fiecare 10 secunde, auzeam exploziile”, povestește ea pentru Serviciul bulgar al RFE/RL.

„Ei îmi spuneau că speră să moară pe loc, dacă vor fi loviți de o bombă.”

Asta ar fi mai bine decât să fie răniți „pentru că nu era nimeni care să aibă grijă de ei”.

„Novohrodivka este în flăcări”: Forțele ruse intră în satul din zona de luptă Donețk
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:03 0:00

La doar câteva zile după vizita ei în oraș, în jurul datei de 20 august, Novohrodivka a căzut în mâinile forțelor ruse.

Întoarsă în Bulgaria, Mileva spune că se enerva tot mai tare pe măsură ce se gândea la oamenii pe care îi cunoscuse în Ucraina.

„Am văzut la știri că au fost victime civile. Și asta m-a supărat enorm”, spune ea.

Regizoarea a decis că nu mai poate rămâne tăcută. Așa că, pe 29 august, a mers la Centrul Rus de Cultură și Informare din Sofia, cu un steag rusesc pe care îl cumpărase.

Cu o bucată de cretă albastră a început să scrie „Criminalii” și să dea foc steagului, după care a fost confruntată de personalul și de agenții de securitate de la centrul cultural.

Poliția a sosit la scurt timp după aceea și a avut loc un schimb de replici tensionat, surprins într-un videoclip, cu ofițerii care o instruiau pe Mileva să nu ardă sau să calce în picioare steagul Rusiei.

„Nu vreau să faci asta în fața noastră, mă înțelegi?”, a spus un bărbat în uniformă de poliție. „Nu călcați pe acest lucru în fața mea, mă înțelegeți?”

Steagul rusesc incendiat de Alexandra Mileva.
Steagul rusesc incendiat de Alexandra Mileva.

Mileva a fost reținută și apoi a petrecut aproape 24 de ore în arest. Ea afirmă că, inițial, nu i s-a spus de ce a ajuns după gratii și nici nu a primit consiliere juridică.

În cele din urmă, a fost acuzată de huliganism minor. O infracțiune pe care legea bulgară o definește ca fiind o „manifestare indecentă”, o „atitudine ofensatoare” sau acțiuni care încalcă „ordinea publică”.

Arestarea Alexandrei Mileva a avut loc chiar înainte ca Bulgaria să marcheze cea de-a 80-a aniversare a unei lovituri de stat din timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Atunci, în timp ce trupele sovietice avansau, o alianță a forțelor antifasciste, inclusiv a comuniștilor, a răsturnat monarhia pro-germană și guvernul.

Deși a fost marcată ca sărbătoare oficială în era comunistă, mulți bulgari consideră în prezent că data din 1944 reprezintă începutul dominației sovietice, care a durat până la răsturnarea regimului, în 1989.

Protest de solidaritate

Arestarea regizoarei a declanșat imediat reacții la Sofia. Protestatarii organizați de Bulgaria United With One Purpose (BOEC), o organizație civică care a protestat împotriva influenței ruse, s-au adunat la centrul cultural pe 30 august.

Ei au ars un steag rusesc și au turnat vopsea roșie pe treptele clădirii în semn de solidaritate cu Alexandra Mileva.

Anton Mironov de la BOEC și Bilyana Kotsakova, care a organizat apărarea juridică a Alexandrei Mileva, au spus că arestarea acesteia este „o represiune”.

„Nu există niciun text în Codul Penal privind insultarea drapelului rusesc și se pare că organele noastre represive protejează interesele străine”, a declarat Bilyana Kotsakova pentru RFE/RL.

Cazul a provocat dezbateri cu privire la legile Bulgariei care reglementează protestele și libertatea de exprimare.

În timp ce deteriorarea drapelului bulgar sau al UE se pedepsește cu până la doi ani de închisoare, nu există o astfel de interdicție pentru steagurile altor națiuni.

Protestatarii au ars hârtii pe care au printat steagul rusesc, în semn de solidaritate cu Alexandra Mileva, în fața centrului cultural rus din Sofia, pe 30 august 2024.
Protestatarii au ars hârtii pe care au printat steagul rusesc, în semn de solidaritate cu Alexandra Mileva, în fața centrului cultural rus din Sofia, pe 30 august 2024.

„Cred că am dreptul să protestez în calitate de cetățean, în special să protestez împotriva unei țări care cred că ne pune în pericol securitatea națională”, a spus Alexandra Mileva.

În timp ce Bulgaria și Rusia sunt unite de istoria lor slavă și ortodoxă, există resentimente persistente față de Kremlin și de ruși din cauza perioadei comuniste, când Bulgaria a fost un stat satelit loial al Uniunii Sovietice.

Cu toate acestea, opinia publică este împărțită în ceea ce privește războiul din Ucraina. Un raport recent al Globsec relevă că doar 44% dintre respondenți au considerat că Rusia este principala responsabilă.

Tribunalul districtual din Sofia a trecut în cele din urmă de partea regizoarei, achitând-o de acuzația de huliganism: „și-a exercitat dreptul la libera exprimare a opiniei”.

„Este adevărat că acțiunile Alexandrei Mileva privind arderea și ruperea drapelului Federației Ruse sunt provocatoare, dar este, de asemenea, adevărat că [acțiunile ei] nu au fost însoțite de revolte, vandalism și nesupunere față de forțele de ordine”, a spus instanța.

Tribunalul a criticat răspunsul poliției, afirmând că „interferența autorităților de aplicare a legii în dreptul ei la libertatea de exprimare nu poate fi considerată «necesară»”.

Serviciul bulgar al RFE/RL a întrebat Ministerul de Interne cum justifică intervenția poliției, dar nu a primit niciun răspuns.

Alexandra Mileva spune acum că este și mai hotărâtă să continue să-și facă munca de regizoare.

Ea spune că încă mai crede că trebuie să spună poveștile oamenilor pe care i-a întâlnit în Ucraina și continuă să lucreze la documentarul său.

„Cred că singurul lucru pe care îl putem face este să continuăm să vorbim despre ceea ce se întâmplă și despre aceste tragedii. Pentru ca ele să nu fie pur și simplu uitate”, spune ea.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

XS
SM
MD
LG