Linkuri accesibilitate

Bulgaria expulzează trei clerici din Rusia și Belarus acuzați de spionaj


Arhimandritul Vassian, liderul Bisericii Ortodoxe Ruse din Bulgaria ar fi unul din cei trei cetățeni expulzați de autoritățile bulgare.
Arhimandritul Vassian, liderul Bisericii Ortodoxe Ruse din Bulgaria ar fi unul din cei trei cetățeni expulzați de autoritățile bulgare.

Autoritățile bulgare au anunțat joi că expulzează un cetățean rus și doi belarusi pentru că au desfășurat „activități îndreptate împotriva” securității și intereselor naționale ale țării, scrie Europa Liberă Bulgaria.

Anunțul vine după o declarație a Ambasadei Rusiei la Sofia, potrivit căreia Bulgaria l-a expulzat pe șeful Bisericii Ortodoxe Ruse din Bulgaria, arhimandritul Vassian și alți doi clerici.

Agenția de Stat pentru Securitate Națională a Bulgariei (DANS) a transmis într-o declarație că cei trei au lucrat pentru „a influența intenționat procesele sociale și politice din Bulgaria în favoarea intereselor geopolitice ale Rusiei.”

Instituția nu a menționat numele complet al cetățenilor expulzați, dar inițialele cetățeanului rus -- N.Z. -- se potrivesc cu cele ale numelui secular al arhimandritului Vassian -- Nikolai Zmeyev.

Cei trei indivizi expulzați au fost lipsiți de dreptul de ședere și interzis să intre în Bulgaria pentru o perioadă de cinci ani.

Ambasadorul Rusiei în Bulgaria, Eleonora Mitrofanova, declarase anterior agenției de presă de stat ruse TASS că cei trei clerici au fost chemați la Serviciul de Imigrări și li s-a transmis că trebuie să părăsească Bulgaria deoarece „reprezintă o amenințare pentru securitatea națională a Bulgariei”.

Într-o declarație publicată pe canalele sale de socializare, Ambasada Rusiei la Sofia a condamnat expulzarea celor trei clerici, spunând că reprezintă o „acțiune flagrantă”.

La începutul lunii septembrie, parlamentarul bulgar Atanas Atanasov a declarat că arhimandritul Vassian era „un reprezentant al serviciilor secrete ruse în sutană”.

Comentariile lui Atanasov au venit după informații conform cărora arhimandritul Vassian, folosind-u-și statutul diplomatic, s-a numărat printre trei diplomați ruși expulzați la începutul lunii din țara vecină Macedonia de Nord.

În 16 septembrie, autoritățile de le Skopje au anunțat doar că au ordonat expulzarea a trei ruși, fără a menționa numele sau a motiva decizia.

În decembrie 2022, Biserica Ortodoxă Rusă din Sofia s-a confruntat cu proteste împotriva vizitei unui reprezentant de rang înalt al Patriarhiei Moscovei, la invitația arhimandritului Vassian. Biserica Ortodoxă Rusă a sprijinit invazia neprovocată a Rusiei în Ucraina.

Tot în 2022, Bulgaria, membră a NATO și a Uniunii Europene, a expulzat 70 de cetățeni membri ai personalului diplomatic rusesc, lucru care a tensionat grav relațiile diplomatice dintre cele două țări, aliați apropiați în perioada comunismului.

XS
SM
MD
LG