Linkuri accesibilitate

Bulgaria, sufocată de poluare: Zece orașe au probleme cu calitatea aerului


Între 15-18.000 de bulgari mor anual din cauza poluării

Concentrația de particule fine poluante a depășit limita admisă marți dimineață în zece orașe bulgare: Sofia, Plovdiv, Gorna Oryahovitsa, Ruse, Pleven, Burgas, Shoumen, Vidin, Smolyan și Vratsa, potrivit agenției locale de mediu, citată de Novinite.

Cel mai ridicat nivel de poluare a fost raportat în trei cartiere rezidențiale din Sofia unde s-a depășit și valoarea dublă a limitei admise.

Bulgaria se află, alături de România și alte 7 șapte state, pe lista țărilor sancționate de Curtea Europeană de Justiție pentru aerul poluat. Pe listă se mai află: Ungaria, Portugalia, Italia, Polonia, Slovenia și Suedia.

În repetate rânduri în noiembrie 2020, capitala bulgară Sofia s-a clasat drept cel mai poluat oraș din lume, conform site-ului elvețian de monitorizare a calității aerului IQAir.

Pe măsură ce temperatura scade, aerul de deasupra capitalei Sofia și-a dobândit nuanța obișnuită de iarnă, gri-fumurie, în parte datorită munților din jur, care captează aerul.

Un studiu recent al consiliului orașului Sofia a identificat principalii vinovați pentru nivelul de poluare praful, sobe cu lemne și cărbune și traficul auto. În cartierele mai sărace, anvelopele auto, mobilierul vechi sau materialele plastice sunt încă arse pentru încălzire.

Conform unui expert în sănătate publică citat de France24, între 15-18.000 de bulgari mor anual din cauza poluării aerului.

Forțele ucrainene resping atacurile rusești „nelimitate" pe frontul din Donețk
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:36 0:00
XS
SM
MD
LG