Linkuri accesibilitate

Bulgaria vrea să expulzeze doi diplomați ruși pentru spionaj


Ministrul de Externe bulgar, Ekaterina Zaharieva
Ministrul de Externe bulgar, Ekaterina Zaharieva

Bulgaria vrea să expulzeze doi diplomați ruși, acuzați de implicarea în acte de spionaj. Ministerul de Externe al Bulgariei spune că l-a convocat pe ambasadorul rus la Sofia pe 24 ianuarie și i-a înmânat o notă prin care îi declară pe cei doi diplomați - un prim-secretar consular și un oficial la reprezentanța comerțului rus - personae non gratae.

Ambasada Rusiei spune că cei doi bărbați vor părăsi Bulgaria, dar insistă că „nu a fost prezentată nicio dovadă care să confirme activități incompatibile cu statutul lor”.

„Rusia își rezervă dreptul de a lua măsuri similare", se arată într-un comunicat.

Bulgaria, un aliat fidel al Moscovei în perioada comunistă, a devenit membru al NATO în 2004 și a aderat la Uniunea Europeană în 2007.

La începutul zilei, Parchetul General a declarat că ambii bărbați au strâns „secrete de stat pentru a le transfera într-un stat sau organizație străină”.

Unul a colectat informații despre procesul electoral din Bulgaria, în timp ce celălalt colecta informații despre energie și securitate energetică.

În declarație se spune că împotriva celor doi a fost demarată o anchetă, dar că, din cauza imunității diplomatice, nu pot fi acuzați.

Într-un alt caz, pe 23 ianuarie, procurorii bulgari au anunțat că i-au acuzat în lipsă pe trei ruși pentru tentativă de omor asupra unui producător de arme, a fiului său și a directorului de producție al companiei.

Parchetul orașului Sofia a declarat că cei trei suspecți neidentificați au încercat intenționat să otrăvească victimele „prin intoxicație cu o substanță organică fosforică neidentificată”.

Procurorii au declarat că faptele au fost comise între 28 aprilie 2015 și 4 mai 2015 și i-au vizat pe Emilian Ghebrev, proprietarul EMCO Ltd., pe fiul său său, Hristo Ghebrev, și pe managerul Valentin Tașciev. Toți trei au supraviețuit atacurilor.

XS
SM
MD
LG