Linkuri accesibilitate

Investitorul care a anticipat criza din 2008 „pariază” pe prăbușirea Wall Street


Michael Burry a pariat împotriva indicelui de referință al bursei americane S&P 500 și împotriva indicelui Nasdaq 100, conform documentelor Comisiei de schimb de securitate publicate luni. 

Michael Burry, investitorul devenit faimos pentru că a anticipat colapsul pieței imobiliare în 2008, a pariat mai mult de 1,6 miliarde de dolari pe prăbușirea bursei de pe Wall Street.

Burry a pariat împotriva indicelui de referință al bursei americane S&P 500 și împotriva indicelui Nasdaq 100, conform documentelor Comisiei de schimb de securitate publicate luni.

Fondul lui Burry, Scion Asset Management, a pariat 866 de milioane de dolari în opțiuni de vânzare, adică dreptul de a vinde un activ la un anumit preț, împotriva unui fond care urmărește S&P 500, indicele de referință al bursei americane, și 739 de milioane de dolari în opțiuni de vânzare împotriva Nasdaq 100, transmite CNN.

Burry folosește mai mult de 90% din portofoliu pentru a paria pe o scădere a pieței, potrivit dosarelor.

În ianuarie, Burry el a trimis pe Twitter un mesaj criptic celor 1,4 milioane de urmăritori ai săi. „Vând”, a scris el. Dar până la sfârșitul lunii martie, a dat înapoi. „Am greșit când am spus vând”, a scris el.

S&P 500 și Nasdaq 100 au înregistrat câștiguri mari până acum în acest an. Au crescut cu aproape 16%, respectiv 38%.

Evenimentul a fost surprins de Michael Lewis în bestsellerul său „The Big Short. Inside the Doomsday Machine”, adaptat într-un film în care rolul lui Burry a fost interpretat de Christian Bale.

Fondul lui Burry și-a vândut acțiunile sale de la o serie de bănci regionale: 150.000 de acțiuni deținute la First Republic Bank (FRC), precum și participațiile la Huntington Bank PacWest (PACW) și Western Alliance (WAL). Nu este clar dacă aceste vânzări au avut loc înainte sau după ce JPMorgan Chase a preluat First Republic Bank (FRC) în mai.

Burry a inversat, de asemenea, cursul asupra acțiunilor chinezești vânzându-și acțiunile JD.com (JD) și Alibaba (BABA) în al doilea trimestru al anului.

La mijlocul anilor 2000, Burry a devenit renumit pentru că a pariat împotriva pieței imobiliare și a avut profituri considerabile de pe urma crizei creditelor subprime și a prăbușirii numeroaselor entități financiare importante în 2008.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

Momentul în care Dumitru Buzatu este oprit de către DNA
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:17 0:00
XS
SM
MD
LG