Linkuri accesibilitate

La STB, 1 kilometru de transport în comun în București costă aproape 10 lei, iar salariile sunt 75,89% din buget


Gabriela Firea, primarul municipiului București, a promis că va cumpăra autobuze noi pentru STB
Gabriela Firea, primarul municipiului București, a promis că va cumpăra autobuze noi pentru STB

Un audit efectuat la comanda asociației care administrează transportul public în regiunea București-Ilfov arată că un kilometru de transport în comun cu autobuzul costă societatea din subordinea primăriei generale 9,79 lei. Raportul atrage atenția Societății de Transport București (STB) asupra cheltuielilor uriașe de personal, care au ajuns anul trecut la 75,89%, adică la 885 de milioane de lei.

Potrivit raportului efectuat de o companie internațională de audit și obținut de Europa Liberă, fiecare kilometru parcurs de un autobuz în mediul urban costa STB 9,79 lei, iar autobuzele regio au costuri de 9,46 lei /km. În Capitală, un kilometru parcurs cu tramvaiul costă STB 15,89 de lei și un kilometru cu troleibuzul costă 13,28 de lei.

raport audit
raport audit

În ceea ce privește cheltuielile cu personalul, studiul arată că, în cazul STB, acestea reprezintă 75,89 %, adică 885.792.609 de lei, (aproape 185 milioane de euro). În 2018, cheltuielile cu personalul STB erau de 73,06%.

Recomandările specialiștilor

În concluziile studiului se arată că „se poate observa o creștere a costului/km în 2019, acest lucru datorându-se unor cheltuieli precum salariile, consumul și manopera aferente activităților de întreținere și reparații, cheltuiala aferentă consumului de motorină. Atragem atenția asupra faptului că:

  • Proporția cheltuielilor cu salariile reprezintă 76% din total cheltuielilor eligibile ale societății, comparativ cu 73% în perioada precedentă. Acesta este un procent ridicat, iar creșterea provine în principal din creșterile salariale si sporurile acordate și din numărul mare de șoferi angajați în perioada auditată;
  • În condițiile actuale de piață, este recomandat ca societatea să aibă o structură eficientă a personalului.
  • Gradul de încărcare al secției de întreținere și reparații are valori medii de 51% pentru autobuze, 45% pentru tramvaie și 46% pentru troleibuze, ceea ce indică o utilizare scăzută. Gradul de încărcare ar trebui să fie de cel puțin 75% pentru activitățile de întreținere și reparații, astfel încât să se justifice utilizarea personalului”.

Firmele monitorizate

Raportul a analizat costurile pe kilometru pentru trei operatori de transport public, respectiv Societatea de Transport București (STB), Ecotrans (care face curse în comunele Chitila și Mogoșoaia) și Serviciul de Transport Voluntari. Perioada monitorizării a fost 1 martie 2019 - 31 decembrie 2019 și a fost comandat de Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public Bucureşti – Ilfov, asociație înființată în 2017 de Primarul Capitalei, Gabriela Firea, şi cei 40 de primari ai localităţilor din judeţul Ilfov.

În cazul firmei care transportă călători cu autobuzele concesionate de la comunele Chitila și Mogoșoaia, a rezultat un cost de 6.86 lei/km. Cheltuielile cu personalul se ridică în cazul acestei societăți la 68,56 %.

În localitate condusă de Florentin Pandele, un kilometru cu autobuzul costă Serviciul de Transport Voluntari suma de 7,14 lei. Interesant este faptul că, în cazul acestei societăși, sumele plătite personalului angajat reprezintă doar 54,23% din totalul cheltuielilor firmei, adică 8,6 milioane de lei pe an.

Raportul mai atrage atenția că „în cazul altor operatori de transport public, procentul cheltuielii cu salariile în totalul cheltuielilor este de maxim 60%, cu o medie de aproximativ 54%”.

Zero comunicare

În urmă cu o lună am solicitat STB să ne răspundă la câteva întrebări privind concluziile acestui raport și cât a costat publicitatea făcută firmei în paginile unor publicații și televiziuni atent selectate. Nu am primit niciun răspuns.

Societatea de transport din subordinea Primăriei Capitalei condusă de Gabriela Firea are, din luna mai a acestui an, un nou director general. Fost consilier general din partea PNL, Alexandru Hazem Kansou a fost dat afară din partid după ce a votat bugetul Primăriei generale pe 2020. Pe 14 februarie, Consiliul General al Municipiului Bucureşti a adoptat bugetul Primăriei Capitalei pe 2020, de aproximativ 10 miliarde de lei, adică peste 2,1 miliarde de euro. Bugetul a fost votat de 33 de consilieri, printre care şi Hazem Kansou. El a fost recuperat de Gabriela Firea și numit director general al STB. Fostul director al societății câștiga 3,200 de euro pe lună.

Parc auto vechi, salarii mari pentru directori

Conform datelor din raportul de activitate al STB pe 2019, societatea deține 486 de tramvaie, 265 de troleibuze și 1404 autobuze.

Anul trecut, societatea anunța că are 11.084 de angajați, 11 directori, iar salariul mediu tarifar în cadrul societății este de 3.450 de lei, la care se adaugă bonuri de masă.

Valer Ciobănescu este liderul sindicatului TransPublic din STB. Spune că numai anul trecut societatea de transport locală a făcut 1500 de angajări. Au angajat inclusiv în perioada pandemiei apropiați de familiile lor. Victimele colaterale sunt muncitorii de rând din companie și publicul călător din București. De fiecare dată când a venit un director general și-a adus și echipa. Au modificat organigrama, au inventat tot felul de compartimente.De curând au inventat un nou departament cu 4 angajați, toți prieteni de directori și neamuri. Nu fac altceva decât să mulgă vaca asta din toate părțile. Sunt cel puțin trei servicii inutile în cadrul companiei. Acolo sunt directori peste directori, contabili peste contabili. Fiecare autobază are câte 4 contabili angajați. Dintre care unul e șef. De când au transformat în STB RATB-ul, de doi ani, nu au accesat 1 euro din fonduri europene. Toți banii publici au plecat în Turcia” ne-a declarat liderul de sindicat.

  • 16x9 Image

    Virgil Burlă

    Jurnalist de investigații, a lucrat în 20 de ani de carieră la diverse publicații. Uneori cu patimă sau cu sentimentul că totul este pierdut. Ghidat de interesul public și pasionat de studiul comunismului ca experiment social, Virgil Burlă crede că jurnaliștii sunt „agenții sanitari” ai societății.

XS
SM
MD
LG