Linkuri accesibilitate

Câte 5.000 de lei pentru familiile pacienților afectați de incendiul de la „Matei Balș”


România - imagini după stingerea incendiului de la institutul „Matei Balș”
România - imagini după stingerea incendiului de la institutul „Matei Balș”

Guvernul va acorda ajutoare de urgenţă de câte 5.000 de lei pentru familiile pacienților afectați de incendiul de la Institutul de Boli Infecţioase „Matei Balş".

„A fost aprobată o hotărâre de guvern din partea Ministerului Muncii, un lucru pe care l-am făcut şi după tragedia de la Piatra Neamţ, prin care se propune acordarea de ajutoare de urgenţă pentru sprijinirea familiilor aparţinătoare victimelor incendiului produs la Institutul de Boli Infecţioase Prof. Dr. Matei Balş, soldat, cum ştiţi, cu decesul unor bolnavi şi rănirea altora.

Se propune ca familiile celor afectaţi să beneficieze de un ajutor de urgenţă în valoare de 5.000 de lei pentru fiecare persoană afectată, suma maximă ce poate fi acordată pentru această intervenţie fiind de un milion de lei", a declarat Florin Cîţu, miercuri, la Palatul Victoria.

O pacientă de 84 de ani, transferată la Spitalul Universitar de Urgență „Elias” din București după incendiul de la Institutul Matei Balș, este ultima dintre victime. Pacienta a fost diagnosticată cu o formă severă SARS Cov-2 și prezenta multiple comorbidități. „Ancheta medico-legală va stabili cauzele decesului”, arată Ministerul Sănătății. Astfel, bilanțul victimelor în urma incendiului de vineri, 29 ianuarie, de la Institutul Matei Balș din București a ajuns la 11.

Despre ceilalți pacienți transferați la alte spitale din București, Ministerul Sănătății transmite că cei mai mulți sunt în stare stabilă:

  • Spitalul Clinic de Urgență „Sfântul Ioan” din București: 10 pacienți în stare stabilă (1 pacient externat în 2 februarie 2021).
  • Spitalul Universitar de Urgență din București: 3 pacienți. 1 pacient intubat pe ATI, 2 pacienți stabili.
  • Spitalul Universitar de Urgență „Elias” din București: 4 pacienți în stare stabilă.
  • Spitalul de Boli Infecțioase și Tropicale „Victor Babeș” din București: 6 pacienți. 2 pacienți în stare gravă (ATI), 4 pacienți în stare stabilă.
  • Spitalul Clinic de Urgență „Sfântul Pantelimon” din București: 3 pacienți în stare stabilă (ATI).
  • Spitalul Militar Central din București: 2 pacienți. SMC: 2 pacienți în secția ATI, ambii în stare gravă, intubați. ROL2: toți pacienții au fost externați.
  • Spitalul „Witting” din București: 2 pacienți, stare stabilă.
  • Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din București: 4 pacienți. 3 pacienți în stare stabilă, 1 pacient în secția ATI, intubat.
  • Spitalul Clinic de Urgență Floreasca din București: 2 pacienți stare stabilă. 1 pacient va fi externat în cursul zilei de astăzi.
  • Spitalul Monza din București: 3 pacienți în stare stabilă.

Cinci persoane au murit vineri, când a izbucnit incendiul, patru dintre ele carbonizate.

53 de pacienți au fost transferați de la „Matei Balș” către alte spitale din capitală. În weekend, alte două persoane au încetat din viață.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG