Linkuri accesibilitate

Cîțu intervine în scandalul de la Primăria Capitalei |Avem nevoie urgentă de buget


Premierul Florin Cîțu vrea să detensioneze criza de la Primăria Capitalei
Premierul Florin Cîțu vrea să detensioneze criza de la Primăria Capitalei

Premierul Florin Cîțu a spus că va interveni în scandalul de la Primăria Capitalei, după ce consilierii USR PLUS au refuzat să voteze bugetul propus de primarul general Nicușor Dan.

„Am auzit că la București nu a fost adoptat bugetul. Vorbesc și cu domnul Barna să îi chemăm pe cei de la București să vedem care sunt nemulțumirile. Este nevoie rapid să avem un buget al Bucureștiului, sunt cheltuieli și investiții care trebuie făcute. Vom avea o discuție să vedem cum vom ajunge la o soluție", a afirmat Cîțu, la finalul ședinței de guvern.

În ciuda problemelor de la Capitală, Cîțu susține despre coaliția de guvernare cu USR PLUS că ar funcționa „foarte bine”.

Bugetul Primăriei Capitalei, propus de primarul general Nicușor Dan, nu a fost votat miercuri de consilierii USR PLUS, pe motiv că veniturile sunt supraevaluate și că primarul general nu a făcut nicio reformă în administrație sau spitale.

Primarul general Nicușor Dan a pus în dezbatere un buget estimat de 6,9 miliarde lei și care cu tot cu credite și fonduri europene ajunge la 9,5 miliarde lei. Dan a alocat 1,9 miliarde de lei pentru investiții, din care 1,2 miliarde lei din fonduri europene și circa 600 milioane lei de la bugetul propriu.

Nici la Iași bugetul nu a fsot votat, unde au fost reactivate mai vechile rivalități politice dintre actualul primar liberal, fost PSD, Mihai Chirica și Cossete Chichirău, de la USR PLUS. Între timp, Chirica a fost inculpat într-un dosar deschis de DIICOT referitor la un bloc construit ilegal în Copou pe un teren concesionat de primărie.

Bugetul local nu a putut fi votat din cauză că USR PLUS a cerut reducerea cheltuielilor de personal cu 15 milioane de lei, dar a fost refuzat de PNL, așa că s-a abținut de la vot, iar consilierii PSD au ieșit din sală. Doar cu voturile PNL și PMP bugetul nu a trecut.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG