Linkuri accesibilitate

Cîțu spune că pensiile vor fi mărite cu 10%. Ludovic Orban: Orice discuție, prematură


Ministrul Finanțelor Florin Cîțu
Ministrul Finanțelor Florin Cîțu

Ministrul Finantelor Florin Cîțu a anunțat joi că unul din scenariile pe care le ia în calcul pentru mărirea pensiilor privește majorarea lor cu 10% de la 1 septembrie. La scurt timp de la declarația făcută la Realitatea PLUS, ministrul a fost contrazis de premierul Ludovic Orban, care a spus că e prematură orice discuție pe acest subiect, înainte să vină prognoza economică de la comisia de prognoză a guvernului și cele de la Comisia Europeană și de la FMI. Orban, însă, a dat asigurări că pensiile vor crește.

„Scenariul despre care am vorbit îl voi prezenta Guvernului cu toate riscurile aferente. Nu doar pentru pensii. Nu trebuie să scoatem din context Legea pensiilor, noi facem pentru toți românii, nu doar pentru un sector. Este un scenariu pe care îl iau în calcul și acesta, dar în contextul tuturor cheltuielilor, am luat în calcul impactul și riscurile aferente. Eu am spus foarte clar: pensiile vor crește de la 1 septembrie și este de apreciat că putem face asta în contextul actual”, a declarat Florin Cîțu.

El a spus, însă, că discuția este dusă incorect de PSD doar în zona pensiilor, într-o situație în care criza afectează întreaga economie și a explicat că nu se poate face o evaluarea a cheltuielilor cu pensiile rupt de celelalte cheltuieli.

„Este profund nedrept pentru toți românii care sunt afectați astăzi de această criză să vorbim doar de pensii izolat de ceea ce se întâmplă în restul economiei. Trecem printr-o criză de proporții foarte mari, nu s-a mai întâmplat așa ceva. PSD duce discuția spre cheltuielile cu pensiile, dar avem alte și alte cheltuieli în buget. Sunt alte cheltuieli care sunt puse în pericol de aplicarea legii așa cum este astăzi. Vorbim de cheltuieli de investitii. Niciodată nu vom face o evaluare a cheltuielilor cu pensiile rupt de celelalte cheltuieli”, a explicat Cîțu, sugerând astfel că majorarea pensiilor cu 40% este imposibilă.

Referitor la pensiile speciale, ministrul de Finanțe a spus că a avut mai multe amendamente legate de impozitarea acestora, dar că ele nu au trecut de PSD. „Dacă nu există un context politic, nu se va întâmpla nimic”, spus Cîțu.

Premierul Ludovic Orban a refuzat joi să comenteze cifra avansată de ministrul Finanțelor, spunând că e prematură orice discuție.

,Este prematură orice declarație pe tema pensiilor. Când vom avea raportul la 6 luni privind starea economiei, de asemenea când vom avea prognoza economică pe următoarea perioadă de timp, atât cea a Comisiei de Prognoză, cât și rapoartele Comisiei Europene, vom lua această decizie. Când vom decide ceva vom anunța public. Ce pot să vă spun este că pensiile vor crește”, a anunțat joi, premierul Ludovic Orban.

PSD a anunțat că PSD va depune moțiune de cenzură împotriva guvernului Orban dacă nu va majora pensiile cu 40% de la 1 septembrie.

„​Biroul Permanent Național al partidului a aprobat depunerea unei moțiuni de cenzură în momentul în care Guvernul va modifica prin ordonanță de urgență Legea pensiilor publice. În momentul în care o vor adopta, vom începe strângerea de semnături pentru depunerea moțiunii de cenzură”, a anunțat Lia Olguța Vasilescu, după ședința de BPN al PSD.

Ea a mai spus că i se pare inadmisibil ca Executivul să spună că nu are bani pentru majorarea pensiilor.

Cerem Guvernului să respecte legea. Ei au cerut persoanelor vârstice să respecte legea, să nu mai iasă din casă să-și vadă rudele. Este momentul în care și guvernul trebuie să respecte persoanele vârsnice. Orice virgulă vor modifica în Legea pensiilor vor avea parte de moțiune de cenzură”, a mai spus Vasilescu.

XS
SM
MD
LG