Linkuri accesibilitate

Cătălin Rădulescu, urmărit penal pentru obținerea ilegală a titlului de luptător în Revoluție


România - Fostul deputat PSD Cătălin Rădulescu

Cătălin Rădulescu, fost deputat PSD, este urmărit penal de procurorii DNA pentru obținerea unui certificat fals de revoluționar.

Procurorii DNA au dispus începerea urmăriri penale faţă de deputatul Cătălin Rădulescu pentru săvârşirea infracţiunilor de complicitate la abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite şi fals în declaraţii în formă continuată. El este acuzat că a primit titlul de „Luptător pentru Victoria Revoluţiei din decembrie 1989 - Luptător cu Rol Determinant", deşi nu îndeplinea condiţiile prevăzute de lege.

În acelaşi dosar, sunt urmăriţi penal Adrian Sanda, la data faptei secretar de stat în cadrul Secretariatului de stat pentru recunoaşterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist (SSPR) şi preşedinte al Comisiei pentru eliberarea certificatelor de revoluționari și Corina Denisa Tănase şi Cristina Valentina Cechi, membri ai comisiei, fiecare pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite.

Adrian Sanda, Corina Denisa Tănase şi Cristina Valentina Cechi, cu încălcarea prevederilor Legii nr. 341/2004, ar fi acordat, în cursul anului 2016, titlul de "Luptător pentru Victoria Revoluţiei din decembrie 1989 - Luptător cu Rol Determinant" lui Cătălin Rădulescu, deşi acesta nu îndeplinea una dintre condiţiile prevăzute de lege, respectiv pe aceea de a fi desfăşurat activităţi revoluţionare într-o localitate în care, în urma acţiunilor şi confruntărilor cu forţele de represiune, au rezultat persoane ucise, rănite sau reţinute până în data de 22 decembrie 1989, ora 12,10 - ora fugii dictatorului Nicolae Ceauşescu, spun procurorii DNA.

Titlul menţionat mai sus se acordă în baza prevederilor Legii 341/2004 ca recunoştinţă pentru victoria Revoluţiei Române din Decembrie 1989, pentru revolta muncitorească anticomunistă de la Braşov din noiembrie 1987 şi pentru revolta muncitorească anticomunistă din Valea Jiului - Lupeni, august 1977.

Concret, membrii comisiei ar fi admis cererea formulată de deputatul Cătălin Rădulescu şi ar fi constatat îndeplinirea condiţiilor legale pentru acordarea titlului de Luptător cu Rol Determinant doar pe baza a două declaraţii (din 2015 şi 2016) în care acesta ar fi precizat aspecte neconforme cu realitatea cu privire la activitatea sa revoluţionară în oraşele Timişoara şi Bucureşti în perioada 16 - 21 decembrie 1989.

„Declaraţiile respective ar fi contrazise în mod evident de documentele existente la dosarul administrativ al acestuia, existent la SSPR, din care ar rezulta că suspectul a desfăşurat activitate revoluţionară doar în oraşul Piteşti, începând cu data de 22 decembrie 1989, după fuga dictatorului, nicidecum în oraşele Timişoara şi Bucureşti", spun procurorii.

Urmare a acestor demersuri, lui Cătălin Rădulescu i-a fost acordat, prin decret prezidenţial, titlul de „Luptător cu Rol Determinant", cu consecinţa obţinerii în mod necuvenit de către acesta a unei indemnizaţii de gratitudine în valoare de 2.020 lei/lunar începând cu data de 1 ianuarie 2015, în total 143.420 lei.

Ce avantaje aduce un certificat de revoluționar

Deținerea unui certificat de revoluționar asigură o indemnizație lunară pe viață care se poate cumula cu pensia. Deținătorul unui titlu de revoluționar are prioritate la primirea unei case din fondul de locuinţe sociale, cu plata celei mai mici chirii prevăzute în lege sau poate cumpăra sau închiria fără licitaţie, cu prioritate, un spaţiu comercial cu o suprafaţă de până la 100 de metri pătraţi şi poate primi în proprietate 10.000 de metri pătraţi de teren în extravilan şi 500 de metri pătraţi în intravilan.

Transportul în comun, urban, este gratuit şi tot gratuit poate face 12 călătorii dus întors cu trenul, pe an.

Revoluţionarii sunt scutiţi de la plata taxelor şi impozitelor pentru o locuinţă şi terenul aferent acesteia şi se pot pensiona cu 5 ani înainte de împlinirea vârstei.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

XS
SM
MD
LG