Linkuri accesibilitate

Cadoul Guvernului de Crăciun: 500 de milioane de lei pentru primării


Primăriile conduse de edili liberali urmează să primească sume importante din Fondul de rezervă al Guvernului.

Surse din Executiv au declarat pentru Europa Liberă că există pregătită o Hotărâre de Guvern prin care să fie alocate 500 de milioane de lei primăriilor pentru funcționare. Decizia finală urmează să fie luată azi în ședința de guvern.

Banii provin din Fondul de rezervă, care a fost alimentat după ce mai multe sume necheltuite au venit de la ministere. Potrivit surselor citate, primăriile liberale urmează să fie avantajate de această măsură de la final de an, cu câteva zile înaintea Crăciunului.

„Este posibil să fie mai multe primării liberale pe lista de mâine decât cele de la PSD. Există însă o explicație destul de simplă. Sumele urmează să fie alocate acelor primării care nu au primit bani prin PNDL și Fondul de Dezvoltare și Investiții. Cele mai multe primării care au primit bani până acum au fost de la PSD, deci este normal ca acum să rămână mai multe de la PNL. Am vorbit cu primari care ne-au spus că nu au primit niciodată bani de la Guvern, sunt unii care au spus că nu au mai primit bani de 17 ani”, au declarat surse din Guvern pentru Europa Liberă.

Decizia finală și lista primăriilor care vor primi bani va fi stabilită mâine în ședința de Guvern.

Fondul de rezervă, un instrument la mâna premierului

La două zile după instalarea sa în funcție, pe 6 noiembrie, premierul Ludovic Orban se plângea că fondul de rezervă al Guvernului e golit complet. El a acuzat-o pe Viorica Dăncilă că a folosit acești bani pentru a câștiga puncte electorale în bătălia prezidențială

„Pot să vă spun că la Ministerul Dezvoltării situaţia privitoare la întârzierea decontării pe PNDL este foarte dificilă. Sunt situaţii de lucrări realizate care totalizează în jur de 5 miliarde de lei. Fondul de rezervă al Guvernului e gol complet. Dacă vă uitaţi la ultimele Hotărâri de Guvern emise pe ultima sută de metri, veţi vedea că fostul premier a alocat bani din Fondul de rezervă în draci, fără niciun fel de criterii şi fără niciun fel de bază legală strict numai pentru a favoriza anumite entităţi, anumite primării din postura de candidat la alegerile prezidenţiale”, declara Ludovic Orban.

Pe 19 noiembrie, după o întâlnire cu Asociația Municipiilor, premierul atrăgea din nou atenția asupra modului în care s-au împărțit banii pentru teritoriu.

„Atunci când există o alocare de surse financiare de la nivel guvernamental către autorităţile locale, alocarea să se facă transparent, cu consultarea structurilor asociative ale autorităţilor locale şi, evident, pe baza unor criterii. Dacă nu există nişte criterii, orice alocare va fi suspectată că este alocare subiectivă. De asemenea, alocările să fie îndreptate nu neapărat, să spun, către anumite tipuri de primării, indiferent că ele sunt primării de o culoare politică sau de alta. Aici, în ceea ce priveşte alocările, vă spun foarte clar, cine a luat bani pe Fondul de rezervă, înseamnă că nu mai are nevoie de bani, pentru că, dacă i s-au alocat bani, şi-a primit suma de care avea nevoie”, a fost mesajul transmis de Ludovic Orban.

Guvernul Dăncilă a trimis bani către primăriile PSD

Printr-o Hotărâre de Guvern din 14 octombrie, Cabinetul Dăncilă a decis cum se împart cele 1.4 miliarde de lei de la rectificarea bugetară. Cele mai mari sume au ajuns la primăriile și Consiliile Județene conduse de membri ai PSD.

Printre municipiile cu primari social-democrați care au beneficiat atunci de HG au fost: Galați – 46.2 milioane de lei, Craiova – 32 milioane de lei, Bacău – 29 milioane de lei, Târgoviște – 25.7 milioane de lei și Brăila cu 20.7 milioane de lei. Sume importante au ajuns și la Consiliile Județene din Tulcea, Prahova, Giurgiu, Mehedinți și Maramureș, toate conduse tot de membri ai PSD.

Pe 25 octombrie, în plină campanie pentru prezidențiale, guvernul Dăncilă mai scoate 1.4 miliarde de lei pentru primării, de data aceasta pentru proiectele din Fondul de Dezvoltare și Investiții. Și acum cea mai importantă sumă de bani ajunge la primăriile conduse de social-democrați pentru fidelizarea edililor.

PNL a acuzat în acel moment modul discreționar în care sunt împărțite aceste sume către teritoriu.

În ședința de guvern din 13 decembrie, premierul Orban i-a cerut șefului Cancelariei să facă o evaluare a contractelor derulate prin FDI.

„I-am cerut domnului Dancă să îmi facă o analiză pe fantomaticul Fond de Dezvoltare și Investiții, care nu are nici un leu real în buget. Situația ne arată clar, în primul rând, că a fost o formă de plată către primarii PSD pentru campaniile electorale pentru europarlamentare și prezidențiale. Dintre contractele semnate, peste 80% sunt către primari PSD, în condițiile în care PSD are ca număr de primari aproximativ 50%. Peste 80% au fost acordate în mod arbitrar, subiectiv către primării PSD. S-au depus 3.100 de proiecte, cu o valoare totală de 58.5 miliarde de lei. Imaginați-vă ce factură ne venea peste un an de zile, dacă nu îi opream. Pur și simplu și-au bătut joc de primari, inclusiv de ai lor”, a spus Ludovic Orban la începutul ședinței de guvern.

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

Facebook Forum

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

A început anul universitar
Așteptați
Embed

Nici o sursă media

0:00 0:00:46 0:00
XS
SM
MD
LG